GÜNDEM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey: Üniversite-Görükle Hattı Tamamen Hayal Ürünü

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Henüz yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş Üniversite-Görükle metro hattı projesinin bedeli 170 milyon dolar’dır.

Abone Ol

Bu projeyle ilgili bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrendik. Seçim öncesi temeli atılan hattan bahsediyorum. Aslında böyle bir proje yok. Böyle proje sadece tasarımda var. Üniversiteden Görükle’ye giden BURSARAY hattı projesinin, maalesef hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz” dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gündeme dair açıklamalarda bulunduğu ‘Genel Değerlendirme Toplantısı’nın üçüncüsünü, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenledi. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları ile belediye iştiraklerinin yöneticileri de hazır bulundu. Kentte gece seferlerinin başladığını, şehir içi otobüslerin, cumartesi günü hariç her gün Emek, Kestel ve Üniversite istasyonlarından gece 00.15’ten itibaren 30 dakika aralıklarla saat 02.00’a kadar hizmet verdiğini hatırlatan Bozbey, BURSARAY’ın ise cumartesiyi pazara bağlayan her gece, 30 dakika aralıklarla sabaha kadar kesintisiz ulaşım sağladığını belirtti. Bozbey, seçim vaatlerinden biri olan körfez seferlerine de başlayacaklarını belirterek, “Seçim vaatlerimizden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu da yaşıyoruz. Cuma, cumartesi ve pazar günleri Gemlik Körfezi’nde Mudanya-Tirilye ve Mudanya-Gemlik-Kumla arasında körfez seferlerine başlıyoruz. Bu mavi tur gibi bir şey değil. Bildiğimiz şehir hatları sistemi olacak. İlk seferimizi 13 Temmuz’da törenle yapacağız” diye konuştu.

‘HAFTAYA 10 YENİ OTOBÜS HİZMETE GİRİYOR’

Dairelerden ve iştiraklerden gelen projeler ve çalışmalar hakkında da bilgi veren Bozbey, BURULAŞ’ın mevcut 571 özmal araç ve bağlı olduğu yaklaşık 2000 otobüsle, Bursa’nın toplu taşıma ihtiyacını başarıyla karşıladığını söyledi. BURULAŞ envanterinde bulunan 2 makam aracını satarak 5 adet yeni mikrobüs tipi aracı filoya kazandırdıklarını hatırlatan Bozbey, “Haftaya perşembe günü alımı yapılan 10 yeni otobüsü de Bursalı hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Elimizde bulunan ve atıl durumdaki araçların tamamını takas yöntemiyle değerlendirerek, özmal sayımızı arttırmayı hedefliyoruz. Geçmiş dönemde kullanılan, tahmini değeri yaklaşık 10 milyona yakın lüks makam araçlarını kamu yararına takas ettik. Ayrıca eski araçlarımızı da yenileriyle takas ederek filomuzu güçlendirmeyi, vatandaşlara konforlu ulaşım sunmayı planlıyoruz” dedi.

‘YAŞAMI DA UMUDU DA YENİDEN YEŞERTELİM’

Konuşmasında Büyükorhan ve Nilüfer ilçelerinde yaşanan yangınlara da değinen Bozbey, şöyle konuştu:

“Bursa Büyükşehir Belediyesi, toplamda 615 personel, 190 araç ve ekipmanla söndürme çalışmalarına destek oldu. İhmalin ve tedbirsizliğin nelere mal olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Yaklaşık 1500 dönümlük alan etkilendi. Can kaybı yaşanmaması ise en büyük tesellimiz. Hep birlikte, tüm Bursa'da yaşamı da umuda da yeniden yeşertme zamanı diyerek bir kampanya başlattık. Kaybettiğimiz her bir ağacın yerine yenilerini yetiştirebilmek için, büyükşehir belediyemizin 5890 personeli adına bir fidan dikiyoruz. Belediyemize bağlı şirketlerimizden de ağaçlandırma kampanyamıza destek geldi. Bursa’daki çeşitli kurum, kuruluş ve kişiler bu kampanyaya katıldı. Daha fazla destek bekliyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesine girerek Orman Bakanlığı’nın bildirilen İBAN numarasına bağışlar yatırılabilir. Bağışların özellikle Bursa’da yanan ormanların tekrar yeşertilmesi için kullanılmasını arzuluyoruz. Bursa bizim. Hep birlikte, yaşamı da umuda da yeniden yeşertelim.”

‘HEM MALİYET HEM DE MANEVİ AÇIDAN ZARAR GETİRDİ’

Şiddetli yağmurlar sonrası yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bozbey, metrekareye yaklaşık 44 kilogram yağış düşerek, Nilüfer Çayı’nın taşma noktasına geldiğini hatırlattı. Ekiplerin sel baskınlarına karşı hızlı ve etkili müdahalelerde bulunduğunu anlatan Bozbey, sadece BUSKİ’ye o gün 610’dan fazla talep ve şikayetin geldiğini, ekiplerin sorunları kısa sürede çözerek vatandaşın yanında olduğunu ifade etti. Yaşanan sel sonrası BURSARAY Odunluk İstasyonu’nda su birikmesi sonucu ulaşımın aksadığını söyleyen Başkan Bozbey, BURULAŞ’ın ek otobüslerini devreye sokarak çözüm ürettiğini belirtti. Önceki dönemde yapılan istasyonla ilgili inceleme talimatı verdiğini belirterek, 22 yıldır aynı hatta defalarca yağmur yağmasına rağmen bu tür sıkıntıların yaşanmadığına dikkat çeken Bozbey, akıllara teknik hata sorusunun geldiğini söyledi. Kendisinin de bu yönde gözlemi olduğunu anlatan Bozbey, “Yapım sırasında sıkıntı olmuş olabilir. Bu sorun çözülmediği için yağmurla birlikte istasyon o duruma geldi. Teknik ekibin inceleme raporu var. Bu raporu dikkate alıyoruz. Aynı zamanda İnşaat Mühendisleri Odası’nın da hazırladığı bir rapor var. Bu raporu da dikkate alarak gerekli adımları atacağız. Yaşanan aksaklık birçok Bursalının bir yerden bir yere ulaşmasını engelledi. Teknik konudan dolayı istasyonun işlemez hale gelmesi,bize hem maliyet hem de manevi açıdan zarar getirdi. Bunu kabul edebilmemiz söz konusu değil. Teknik olarak raporlar önümüze geliyor. Bunlarla ilgili gereken mutlaka yapılacaktır. Kim sorumluysa hesabını verecektir” ifadelerini kullandı.

‘ASLINDA BÖYLE BİR PROJE YOK’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Bursa’daki yatırımları ve projeleriyle ilgili de bilgi veren Bozbey, şöyle konuştu:

“İlk olarak Emek-YHT-Şehir Hastanesi metro hattına değineceğim. Başlama tarihi 10 Aralık 2020 iken, bitiş tarihi 8 Aralık 2025 olarak görülüyor. Proje bedeli 7 milyar TL civarında. Fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 50 oranında. İkinci olarak Üniversite-Görükle metro hattı. Henüz yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş projenin bedeli 170 milyon dolar’dır. Bu projeyle ilgili de bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrendik. Bu durum bizleri üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan hattan bahsediyorum. Aslında böyle bir proje yok. Böyle proje sadece tasarımda var. Buna herhangi finansman ayrılmamış. Emek-Şehir Hastanesi hattında yapılacak bir kazançla, yani yer üstüne alınması halinde, bütçeden kalacak olan miktarla Üniversite-Görükle hattı planlanmışmış. Mış mış diyorum çünkü böyle bir projenin gerçekliği söz konusu değil. Üniversiteden Görükle’ye giden BURSARAY hattı projesinin maalesef hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bu konuda büyükşehir belediyesi olarak bir sorumluluğumuz var. Ek finansman ya da yapacağımız çeşitli kredi görüşmeleri sonucunda, temin ettiğimiz takdirde bu hattı gerçek anlamda kamuoyuyla paylaşacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yapılanların tamamen hayal ürünü olduğunu, Bursalıları ve o bölge insanını kandırmacadan ibaret olduğunu belirtmek istiyorum.”

‘BAKANLIK, TOPU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ATMIŞ DURUMDA’

Hafif raylı sistem araç alımı konusuna da değinen Bozbey, 2025 yılında açılması planlanan Emek-Şehir Hastanesi hattında ihtiyaç duyulacak vagonların siparişinin henüz verilmediğini, söz konusu araçların imalat süresinin yaklaşık 2 yıl, bedelin ise 187 milyon dolar olduğunu söyledi. Bozbey, “Toplam 68 vagon konusunda bakanlıkla görüşme yapılmış. Bakanlık ‘Biz alacağız’ diyor. Daha sonra ‘44 tanesini biz alalım, gerisini büyükşehir belediyesi borçlansın’ deniyor. Neticede 68 araç olması gerekiyor. Fakat bakanlık, ‘Biz bu araçları almayacağız’ diye büyükşehir belediyesine bildiriyor. Araç başı 2.1 milyon Avro’dan, yaklaşık toplam 5,5 milyar TL. Bu hattı yapan bakanlık bunu almayacağını belirterek Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne topu atmış durumda. Bunu elbette alacağız ama kamuoyunun da bilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bursalılar hiç merak etmesin. Şehir Hastanesi’ne gidecek olan hattın, 2025’in sonuna doğru tamamlanmasını istiyoruz. Biz ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelere başladık. 68 araç alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapıyoruz. Kredi şeklini konuşuyoruz. Bunları daha sonra açık ve şeffaf bir şekilde paylaşacağız. 68 araç alımını Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştireceğiz” dedi.

‘BURSALILAR ADINA TALEP EDİYORUZ’

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Bursa’daki projelerine de değinen Başkan Bozbey, şunları söyledi:

“Mudanya Yolu-Şehir Hastanesi bağlantı yolları projesi var. Bakanlığın sorumluluğunda olmasına rağmen, henüz çalışmaların başlamadığını biliyoruz. Bir an önce başlanması gerektiğini Bursalılar adına talep ediyoruz. Bu projenin Emek-Şehir Hastanesi raylı sistemi ve Bursa Hızlı Tren açılışına kadar tamamlanması gerekiyor. O yola ihtiyaç var. Projenin de bedeli 3 milyar TL. Çalı-Hasanağa Yolu’nda birinci ve ikinci etap yapım çalışmaları tamamlandı. 3. etap çalışmalarının ihalesinin bir an önce yapılmasını Bursalılar adına talep ediyoruz. Projenin de bedeli 2.25 milyar TL’dir. Görükle kavşağı projesi, Balkan, Görükle, 30 Ağustos Zafer, Kurtuluş, Kızılcıklı mahallelerimizde her geçen gün artan nüfusla birlikte araç trafiğinde artış da olmakta. Bu nedenle mevcut kavşak ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yeni Görükle kavşağı ile Görükle Mahallesi, İzmir Yolu, Kayapa mahalleleri ve otoyol bağlantısı yapılarak yaşanan sıkışıklık önlenmiş olacak. Yeni kavşak çalışmasına ihtiyaç var. Bu konuda Karayolları’nın çalışması vardı. Bir an önce kavşak çalışmalarına başlamalarını talep ediyoruz. Projenin bedeli ise 1.8 milyar TL’dir. Hasanağa-Otoyol bağlantı yolu projesi. Sanayi açısından son derece önemli. Sanayiye giden araçların direk otoyola ulaşması adına önemli. Kamulaştırmaların tamamlandığını biliyoruz. Bu yolun da bir an önce bitirilmesini talep ediyoruz. İzmir Otoyol-Oovaakça-Çağrışan-Badırga Yolu Projesi. Bu proje ile Bursa şehir merkezi geçişinde Ovaakça-Badırga kesimi otoyol geçişinin kuzey kesimine alınarak, mevcut otoyolun çevre yolu olarak Bursa içi trafiğe hizmet vermesi hedeflenmektedir. Bu da bizim için önemli trafik projelerinden biridir. Projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz. Elbette Yüksek Hızlı Tren. Ne zaman gelecek, ne zaman kullanacağız? Bursalıların hayali. Rahmetli Kemal Demirel’in hayali, bizim de hayalimiz. Yıllardır bekliyoruz. Bu konuda siyasiler ve bürokratlarla birlikte harekete geçerek projenin tamamlanarak faaliyet geçirilmesini istemeliyiz. Bu konunu takipçisi olacağız”.

‘DÖNÜŞÜMÜ BÜYÜKŞEHİR YAPIYOR, REZERV ALAN BAŞKASINA VERİLİYOR’

Cumalıkızık-Değirmenönü-Karapınar kentsel dönüşüm alanı konusuna da değinen Başkan Bozbey, söz konusu bölgenin toplam 50 hektarlık bir alanı kapsadığını hatırlattı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın oluruyla, rezerv yapı alanı olarak ilan edildiğini söyleyen Bozbey, “Aynı olur ile bölgede yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmaları için, Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilendirilmiştir. Geçtiğimiz günlerde, rezerv yapı alan ilan edilen alan içerisinde bulunan maliye hazinesi mülkiyetindeki 46 adet taşınmazın, Bursa Büyükşehir Belediyesi adına bedelsiz devri ve tescil işlemleri talep edilmiştir. Bakanlık makamının oluru ile bu talebimiz uygun bulunmuş olmasına rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın büyükşehir belediyesine devri yönündeki bakanlık olurunun iptal edildiği ve söz konusu taşınmazların, Yıldırım Belediye Başkanlığı adına tescilinin uygun bulunduğu tarafımıza bildirildi. Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum. Bölgede rezerv yapı alanı süreci Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılmış ve kentsel dönüşüm uygulama yetkisi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiştir. Bu kapsamda bölgede 5 farklı noktada belediyemizce yürütülen kentsel dönüşüm uygulaması bulunmaktadır. Yıldırım Belediyesi’nce bölgede herhangi bir çalışma bulunmadığı halde, söz konusu taşınmazların hangi gerekçeler ile Yıldırım Belediyesi’ne devir ve tescil işlemlerinin yapıldığı anlaşılamamıştır. Tüm bu projeler Bursa’mız için hayati önemde. Hepsinin takipçisi olacağımızı huzurlarınızda bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.