Bu özel incir türü, rengi, tadı, aroması, büyüklüğü ve dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. Ağustos ayının ilk veya ikinci haftasında hasat edilen Bursa Siyahı, özenle toplandıktan sonra Avrupa pazarına hazırlanıyor.
Bursa, Türkiye'nin siyah incir üretiminin yüzde 90’ını karşılıyor. Kraliçe 2. Elizabeth'in, Bursa'daki ziyareti sırasında kendisine sunulan bu siyah incire hayran kalması, İngiltere'ye döndüğünde Prens William'ın eşi Kate Middleton'a sabah bulantıları için önerdiği Bursa Siyahı'nın, Buckingham Sarayı'nın sofralarında yer almasına yol açtı. Böylece, 'Bursa Siyahı'nın ihracat serüveni başlamış oldu. 2023 yılında Bursa'da yaklaşık 28 bin ton incir üretildi ve bu ürünün yüzde 60 ila 70'i yaş olarak ihraç edildi. Her yıl Türkiye'ye 45-50 milyon dolar döviz kazandıran bu ürün, özellikle rengi, tadı ve dayanıklılığı ile tercih ediliyor.
Renk, Büyüklük ve Gramaj Kriterleri
Ağustos ayında mevsimsel sıcaklıklara bağlı olarak hasadı yapılan incirler, ağaçlardan dikkatle toplandıktan sonra Avrupa'ya gönderilmek üzere hazırlanıyor. İncirler, renk, büyüklük ve gramajlarına göre 'reçellik', 'ihracat' ve 'olgun iç piyasa' kategorilerine ayrılıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından Avrupa Birliği'nden coğrafi tescil alan 26'ncı ürün olarak duyurulan 'Bursa Siyahı', bahçelerden ihracatçı firmalara kasalarla ulaştırılarak İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Norveç, İsveç ve Hong-Kong gibi ülkelere gönderiliyor.
Raf Ömrü ve Küresel Isınma Etkileri
Mudanya ilçesi Yörükali Mahallesi'nde incir yetiştiriciliği yapan Sait Kaya, Bursa'nın siyah incirinin aroması ve renginin yanı sıra raf ömrünün uzun olması nedeniyle tercih edildiğini belirtiyor. Kaya, "Burasının toprağı mı, havası mı bilmiyorum, ama incirler burada daha dayanıklı oluyor ve raf ömrü daha uzun." diyor.
Kaya, ayrıca küresel ısınmanın etkileriyle mevsimsel koşulların incir üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade ediyor. "Haziran ayında aşırı sıcaklıklar nedeniyle incirler dökülebiliyor. Küresel ısınma nedeniyle her yıl rekolte azalıyor" şeklinde konuşuyor.
Organik Yetiştiricilik ve Hasat
Sait Kaya, "İncirlerde ilaç kullanımı yasak, tamamen organik olarak yetiştiriliyor. Gübresi, sulaması ve budaması yapılıyor." diyerek, ilaç kullanmanın yasak olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Bursa Siyahı'nın güneşten değil, aydan rengini aldığını ve güneşten tadını aldığını belirtiyor. Yörükali Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Umut Kaya, "Bursa Siyahı güneşten değil, aydan rengini alır; güneşten tadını ve vitaminini alır" diyor.