Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında yer alan Türkiye, uzun zamandır siyasi ve ekonomik açıdan daha az gelişmiş ülkelerden batının daha zengin ülkelerine göç edenler için bir geçiş noktası olmuştur. Gelişen bir bölgesel güç olarak Türkiye, üçüncü ülke vatandaşlarının statüsünü transit ülke olmaktan varış ülkesi haline getirmeyi başarmıştır. 

Ancak mali avantajlar elde etme amacında, bu yıl 9.514 kaçakçı, yabancıların ülkeye yasadışı girişine izin vermek, burada kalmalarını sağlamak veya Türk topraklarından çıkarmak suçlamasıyla yakalandı. 

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, yakalanan insan kaçakçılarının sayısı, son 14 yılda 2023 yılında 10.482 ile zirveye ulaştı.  2011'den bu yana Türkiye'de toplam 75.234 kaçakçı yakalandı. 

Ticari Araç Kontrolden Çıktı, Duvara Çarptı Ticari Araç Kontrolden Çıktı, Duvara Çarptı

Bu fenomen, Türkiye'nin birçok göçmenin daha iyi bir yaşam arayışında transit ve varış ülkesi olarak karşılaştığı büyük zorlukları göstermektedir. Yetkililerin bu yasa dışı ticaretle mücadele konusundaki çabalarına rağmen, kaçakçı ağları hâlâ güçlenmeye devam etmekte ve Avrupa ya da diğer daha zengin bölgelere ulaşmaya çalışan çaresiz göçmenlerin kırılganlıklarından faydalanmaktadır. Bu belaya karşı mücadele, Türk yetkililer için düzensiz göç akışlarını daha iyi kontrol etmek adına bir öncelik olmaya devam etmektedir.

Kaynak: DHA