Tokat, Türkiye'nin şifalı otlar açısından oldukça zengin bir ili. Bu şifalı bitkilerden biri de kırkkilit otu. Tokat'ta doğada kendiliğinden yetişen kırkkilit otunun kilosu 350 TL'ye kadar satılabiliyor. Peki, Tokat'taki kırkkilit otunun faydaları neler ve nasıl toplanıp kurutuluyor?
Kırkkilit Otu Nedir ve Nerelerde Yetişir?
- Kırkkilit otu, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı bir bitkidir. Türkiye'de at kuyruğu otu, zemberek otu, kırkboğum, tilki kuyruğu ve çam otu gibi isimlerle de bilinir.
- Biberiye bitkisini andıran görünümü ile ayırt edilir. Kısa, koyu yeşil, çiçeksiz ve sivri uçlu yaprakları vardır.
- Köklerini 1 metre derinliğe kadar atan çok yıllık bir bitkidir. Bahar aylarında kırmızı ve kahverengi sürgünler verir.
- Tokat başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde doğada kendiliğinden yetişen kırkkilit otu, Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika'da da görülebiliyor.
Tokat'taki Kırkkilit Otunun Özellikleri ve Fiyatı
- Tokat'ta özellikle su kenarlarında, ağaç diplerinde ve nemli bölgelerde yetişen kırkkilit otları, el emeğiyle toplanıyor.
- Doğal ortamda kendiliğinden yetişen bu şifalı bitkilerin kilosu 350 TL'ye kadar satılabiliyor.
- Yöre halkı tarafından toplanan kırkkilit otları, kurutulup saklanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılıyor.
Toplama ve Kurutma Yöntemi
Tokat'ta yaşayan çiftçi Alper Sezer, "Kırkkilit otlarını kökünden özenle kesiyoruz. Ardından gölgede kurutmaya bırakıyoruz. 2 ile 4 hafta sonra otlar tamamen kuruyor" diyor.
Kırkkilit Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Çiftçi Alper Sezer Kırkkilit otu çayının hazırlanması ve tüketimi hakkında da bilgi verdi:
- 2-3 dal taze ya da kuru kırkkilit otu alın.
- Bir bardak sıcak suya ekleyin.
- 10-20 dakika demlendirin.
- Günde 1 fincan içmek yeterli olacaktır.
- En fazla 2 hafta boyunca düzenli olarak tüketin.
Tokat'ta doğada kendiliğinden yetişen, birbirinden değerli şifalı özelliklere sahip kırkkilit otunun kilosu 350 TL'ye kadar satılıyor. Bu doğal ürünün faydaları saymakla bitmiyor.