Bayraktar, "Bu sistemi doğal gaz altyapısında da kullanmak için ilgili kuruluşlarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi. BOTAŞ'ın bu adımı, Türkiye'nin kritik enerji altyapısının siber güvenliğini güçlendirmek için önemli bir adım.

SCADA sistemi, endüstriyel kontrol sistemlerinin temel bir bileşenidir ve çeşitli endüstriyel süreçlerin ve altyapının merkezi olarak izlenmesi ve kontrol edilmesine olanak tanır. BOTAŞ, SCADA sistemini uygulayarak, ülkenin enerji tedariğini kesintiye uğratabilecek potansiyel siber tehditlere karşı operasyonlarının dayanıklılığını artırmayı hedefliyor.

Yerel olarak geliştirilen SCADA sisteminin kullanılması kararı, Türkiye'nin siber güvenlik kapasitelerini artırma ve sömürüye açık olabilecek yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltma yönündeki daha geniş çabalarının bir parçasıdır. Bu, hükümetin stratejik sektörlerde yerli çözümlerin geliştirilmesine ve kendine yeterliliğin artırılmasına yönelik çabalarıyla uyumludur.

İzmir'de Halk Ekmek Fiyatı 8 TL’ye Yükseldi İzmir'de Halk Ekmek Fiyatı 8 TL’ye Yükseldi

Açıklama, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından organize edilen 'Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu' programında yapıldı. Etkinliğe Bakan Bayraktar, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve sektör temsilcileri katıldı. 

Program sırasında, katılımcılar enerji sektöründe siber güvenliğin artan önemini tartıştılar; zeki teknolojilerin entegrasyonu ve altyapının artan dijitalleşmesinin siber tehdit riskini artırdığı vurgulandı. BOTAŞ'ın SCADA sistemini benimsemesi, bu kaygıları ele almak ve Türkiye'nin enerji altyapısının dayanıklılığını güçlendirmek için somut bir adım niteliği taşıyor.

Batman Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı'ndaki SCADA sisteminin kullanımı, BOTAŞ'ın izleme ve kontrol yeteneklerini artırarak, potansiyel siber saldırılara daha etkili bir şekilde tespit ve yanıt verebilmesini sağlayacak. Bayraktar'ın belirttiği gibi, plan, bu sistemin tüm doğal gaz altyapısına yayılmasını genişletmek ve Türkiye'nin enerji sektörünün genel siber güvenliğini daha da güçlendirmektir.

Bu girişim, hükümetin kritik ulusal altyapıyı korumak adına siber güvenliği önceliklendirme ve yerli teknolojik çözümler geliştirme yönündeki daha geniş çabalarıyla uyumludur. BOTAŞ, SCADA sistemini kullanarak, enerji tedariğini korumak ve Türk halkı için hayati hizmetlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla proaktif bir yaklaşım sergiliyor.

Kaynak: DHA