Eğitim programı, katılımcılara uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar kazandırıyor. Dr. Dokur, bu eğitimin hem bireylerin kendi hayatlarında hem de başkalarıyla çalışma süreçlerinde daha yetkin olmalarını sağladığını belirtti. Dr. Dokur, "Bu eğitim, terapistlerin kendilerine olan güvenini artırarak, eşler arasındaki boşanma ve ayrılık gibi üzücü olayların artmasıyla birlikte aile ve çift terapisine olan ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Uzmanların bu tür çalışmalarda yer almasını ve yetkinlik kazanmalarını öneririm" dedi. İstanbul Kent Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu eğitimin detaylarına dair bilgi veren Dr. Dokur, 400 saatlik temel eğitim programını tamamlayan ve 300 saatlik ek klinik çalışma yaparak belgeleyen öğrencilere, Avrupa Aile Terapisi Derneği (EFTA) onaylı uluslararası geçerliliğe sahip sertifikaların verildiğini belirtti. Dr. Dokur, eğitim programının EFTA-TIC onaylı olduğunu da vurguladı.

EĞİTİM İÇERİĞİ VE SÜRECİ

Dr. Dokur, eğitim sürecinin yüksek lisans düzeyinde veya sonrasında alınabileceğini ve içeriğinde önemli kavramlarla uygulama tekniklerinin yer aldığını ifade etti. Bu uzun süreli eğitim, toplam 700 saat sürecek ve katılımcılar, Avrupa Aile Terapileri Derneği onaylı sertifikayı alacaklar. İlk 400 saatlik eğitim, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onaylı ve İstanbul Kent Üniversitesi tarafından verilen bir belge ile taçlandırılacak. Eğitim için psikiyatri uzmanlığı, psikoloji, psikolojik danışmanlık, çocuk gelişimi veya sosyal hizmet gibi alanlardan mezuniyet gerekmektedir. Eğitim, psikologlar, psikiyatristler ve sosyal hizmet uzmanlarına aileler ve çiftlerle etkili çalışabilme imkanı sunar.

EĞİTİMİN SAĞLADIĞI YETENEKLER

Dr. Dokur, eğitimin yalnızca aile terapisi değil, çeşitli psikoterapi ekollerini de kapsadığını belirterek, katılımcıların uygulama ve teknik bilgileri geliştirme fırsatına sahip olduklarını ifade etti. Eğitim, bireylerin terapist olarak kendilerini daha yetkin hissetmelerini ve çalışma yeteneklerini artırmalarını sağlıyor. Dr. Dokur, “Katılımcılar, eğitim boyunca aksatmadan çalışmalarına devam ederlerse, daha yetkin profesyoneller haline geleceklerdir” dedi.

AİLE DANIŞMANLIĞI VE TERAPİSİ ARASINDAKİ FARKLAR

Aile danışmanlığı ve aile terapistliği arasındaki farklara da değinen Dr. Dokur, “Aile danışmanlığı ve terapistliği arasındaki temel fark, yapılacak müdahalelerin yetkinliği ve kapsamıdır. Aile danışmanlığı saygın bir eğitimdir, ancak terapistler müdahalede bulunma yetkisine sahiptir. Türkiye’de ve dünyada, aile ve çiftlerle çalışma gerekliliği giderek artıyor” dedi.

İLİŞKİ ODAKLI ÇALIŞMA

Dr. Dokur, eğitimde ilişki odaklı bir yaklaşım benimsediklerini belirtti. Aile içindeki sorunların bireyi etkileyebileceğini ve bireylerin bu sorunlarla baş edebilmesi için aile terapisi ve çift terapisine olan ihtiyacın arttığını vurguladı. "Aile ve çift terapisi, hızlı değişen toplumsal yapılar ve üzücü olaylarla başa çıkmada önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle uzman arkadaşlarımın bu tür eğitimlere katılmalarını tavsiye ederim" dedi.

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Kaynak: DHA