GÜNDEM

Bolu’daki Tarihi Kaya Oymaları '1. Derece Sit Alanı' Olarak İlan Edildi

Bolu'nun Kıbrıscık ilçesine bağlı Karadoğan köyü Avlatarla mevkisindeki tarihi kaya oymaları ve yerleşim yeri, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından '1. Derece Arkeolojik Sit Alanı' olarak tescillendi.

Abone Ol

Bolu Müze Müdürlüğü ekipleri, Kıbrıscık'taki tarihi kaya oymaları ve yerleşim yerinin korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurdu. Başvurunun ardından yapılan inceleme ve hazırlanan rapor doğrultusunda, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 4684 sayılı kararıyla bölge, '1. Derece Arkeolojik Sit Alanı' olarak ilan edildi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, "Avlatarla Mevkii Eski Kaya Yerleşiminin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. maddesi uyarınca korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine karar verilmiştir" ifadesine yer verildi.

M.S. 7. ve 9. yüzyıllara tarihlendiği düşünülen kaya oymalarının, bölgedeki Bizans halkı tarafından korunma ve yaşama amacıyla kullanıldığı öngörülüyor. Kaya manastırı, kayaya oyulmuş mezar odaları ve keşiş odalarının bulunduğu belirtilen bölge, Seben ilçesindeki Solaklar, Muslar ve Çeltikdere kaya evleri ile benzerlik gösteriyor.