GÜNDEM

Bolu'daki Sismik Hareketler, Çin Uydusu ile Takip Edilecek

Bolu'daki sismik hareketler, Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Ajansı (APSCO) tarafından Musluklar köyünde kurulan manyetometre cihazı ve Çin Sismo-Elektromanyetik Uydusu aracılığıyla karadan ve uzaydan izlenecek.

Abone Ol

Bu proje, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile APSCO arasında yürütülmektedir.

Musluklar köyüne kurulan manyetometre, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Prof. Dr. Bahadır Aktuğ, AFAD İl Müdürü Ümit Doğan ve Çin'den gelen uzmanlar tarafından incelendi. Uzmanlar, sistemin kurulumu hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Bolu AFAD İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, projenin amacının iyonosferi hem karadan jeodezik yöntemlerle hem de 2018 yılında fırlatılan Çin Sismo-Elektromanyetik Uydusu ile uzaydan izlemek ve elde edilen verilerin depremlerle ilişkisinin incelenmesi olduğu belirtildi. Bu kapsamda, Çin tarafından temin edilen manyetometre cihazı kurulum için Musluklar köyüne yerleştirildi.

Bu çalışma ile sismik verilerin izlenmesi ve analiz edilmesi öngörülmektedir, bu da Türkiye'nin deprem yönetimi ve araştırmalarına önemli bir katkı sağlayacaktır.