GÜNDEM

Böbreğiyle Kızına İkinci Kez 'Can' Oldu

Muğla'da doğuştan böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan 17 yaşındaki Sudenaz Kızılca, annesi Seray Kızılca'nın bağışladığı böbrekle hayata tutundu.

Abone Ol

Sudenaz'ın doğuştan böbrek fonksiyonlarında sorun olduğu tespit edilince, 6 yaşında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat edildi. Ancak tedaviye geç kalınmıştı ve böbrek fonksiyonu yüzde 50'ye kadar düşmüştü. İzmir'de dört yıl süren tedavi sonrasında, 2016 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne sevk edilen Sudenaz, burada altı yıl boyunca tedavi gördü. Sağlık durumu kötüleşince, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi ve burada kadavradan böbrek nakli için sıraya girdi. Ancak böbrek çalışma değeri yüzde 14'e düşmesi üzerine acil diyalize girmesi gerekti.

Lise eğitiminin bitmesini bekleyen Sudenaz, 27 Haziran'da annesinden nakledilen böbrekle yaşama tutundu. Nakil süreci hakkında konuşan Sudenaz, annesinin kendisine ikinci kez can verdiğini söyleyerek, "Annem doğurduğunda ilk canını bana vermişti. İkinci canını 17 yaşımda bir daha verdi. Canımı istese canımı veririm," dedi.

Annesi Seray Kızılca ise hiç düşünmeden böbreğini verdiğini ve ikinci kez can olmanın tarif edilemez bir duygu olduğunu belirtti. Seray Kızılca, "Herkesin bağış yapmasını istiyorum. Evlatları için bunu yapmak çok önemliymiş," dedi.

Sudenaz, bu süreçte yaşadığı zorluklara rağmen, hemşire olmayı hedeflediğini ve başkalarına yardım edebilmek için bu mesleği seçtiğini belirtti. Annesi Seray Kızılca da böbrek nakli sürecinin ardından kızının daha sağlıklı bir yaşam sürdüreceğine inandığını söyledi.