WWF Akdeniz Girişimi'nin (MMI) Blue Panda yelkenlisi, nisan ayında Fransa'dan başladığı 2024 yolculuğu kapsamında Yunanistan’ın ardından Datça’ya ulaştı. 2019 yılından bu yana Akdeniz'in doğal zenginliklerine ve karşı karşıya olduğu tehditlere vurgu yapmak için kullanılan bu yelkenli, 18 Ağustos’a kadar Datça’da kalacak. Blue Panda, bu dördüncü Türkiye ziyaretinde Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde deniz çayırları ve kayalık alanlardaki biyolojik çeşitliliği değerlendirecek çalışmalara ev sahipliği yapacak. WWF-Türkiye, Blue Panda ile birlikte WWF Fransa ekibiyle bölgedeki deniz çayırları ve kayalık alanlarda gözlemler yapacak, ayrıca kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarıyla deniz koruma alanlarının önemi hakkında bilgilendirme toplantıları gerçekleştirecek. Gözlem sonuçları, karar vericiler ve yerel yönetimlerle paylaşılacak.

ÖZEL SEYİR DÜZENLENDİ

WWF-Türkiye tarafından Türkiye'yi dördüncü kez ziyaret eden Blue Panda, Datça’da özel bir seyir düzenleyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, yerel yönetim ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bu özel etkinliğe Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Kaymakamlık adına Yazı İşleri Müdürü Yaşar Dursun, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Şatır, İlçe Kültür ve Turizm Danışma bürosu yöneticileri, gazeteciler ve davetliler katıldı.

‘DENİZ ÇAYIRLARININ YAYILMASINI VE KORUNMASINI SAĞLAMAK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ’

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, açıklamasında, “Bugün Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde çok özel bir projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu bölge, endemik türler ve tehdit altında olan türlerle deniz ekosistemindeki barınan canlılarıyla önemli bir korunan alan. Özellikle deniz çayırları, Akdeniz’in önemli karbon yutakları olarak, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Deniz çayırlarının korunması ve yayılması, temiz bir dünya bırakmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede büyük önem taşıyor” dedi.

‘ÇOK İYİ GİDEN BİR İŞ BİRLİĞİ’

WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ise, “Blue Panda, WWF’nin sembolik değeri yüksek araştırma gemisidir. Türkiye, Akdeniz’in koruma alanları konusunda WWF ile iyi bir iş birliği içindedir. Bu yılki misyon, 'Posidonia Oceanica' adı verilen Akdeniz’e özgü deniz çayırının durumunu gözlemlemektir. Blue Panda, Fransa’dan başlayan yolculuğunda, Yunanistan’dan gelirken İspermeçet balinalarını da gözlemledi. Özel bir tekne olup, doğaya saygılı bir şekilde çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

‘ÇOK MUTLUYUM’

Blue Panda Teknesi Kaptanı Ernesto Izzo, “Üç yıldır Blue Panda ile çalışıyorum ve deniz bilimi ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi oldum. En değerli deneyimlerimden biri, buraya gelirken balinaları görmek oldu. Farklı kültürlerden insanlarla tanışmak benim için önemli” dedi.

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, “Doğal yaşam alanlarımızı kaybettikten sonra anlamak gibi bir sorun yaşıyoruz. Bu tür kuruluşların desteklerinin devamını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Blue Panda, 18 Ağustos’ta Türkiye’den ayrılacak ve ekim ayına kadar İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk'u ziyaret edecek.

‘AKDENİZ DOĞAL ZENGİNLİKLERİ SERGİSİ’ AÇILDI

Blue Panda’nın Türkiye ziyaretine paralel olarak, su altı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan’ın Datça’daki su altı fotoğraf çalışmalarından oluşan ‘Akdeniz Doğal Zenginlikleri’ sergisi Datça Liman Meydanı’nda 18 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek.

Ebru U.'nun Suç Kronolojisi Ebru U.'nun Suç Kronolojisi

TAHSİN CEYLAN HAKKINDA

Su altı sporlarıyla 1986’da tanışan Tahsin Ceylan, 1994’te su altı fotoğrafçılığına başlamış, 1997’de video çekimlerine geçmiştir. Denizatı, Akdeniz Foku ve köpek balıklarının ilk görüntülerini elde eden Ceylan’ın fotoğraf ve video çalışmaları, birçok ödül kazanmış ve Türkiye’nin su altı tanıtım filmi ‘Life in The Seas and Coasts of Turkey’ni hazırlamıştır. Çalışmaları arasında müsilaj, deniz çayırları, deniz kaplumbağaları gibi çeşitli deniz sorunlarına dair filmler de yer almaktadır.

Kaynak: DHA