GÜNDEM

Bitlis'te Deprem Tatbikatı: Yaralılar Feribotla Van'a Nakledildi

Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, AFAD, UMKE, emniyet, jandarma, Sahil Güvenlik ve Feribot İşletme Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla geniş çaplı bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

Abone Ol

Tatbikat kapsamında, Muş'un Varto ilçesinde senaryo gereği meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, Bitlis'te de büyük yıkıma yol açtı. Tatvan Devlet Hastanesi'nin bir kısmı ağır hasar gördü, yaralılar sahra hastanesinde ilk müdahalelerin ardından feribotla Van'a sevk edildi.

Senaryo gereği 2 Ağustos'ta saat 13.00'te Muş'un Varto ilçesinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, Bitlis'te de etkili oldu ve Tatvan Devlet Hastanesi'nin bir bölümünü ciddi şekilde tahrip etti. Olayın ardından, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından koordine edilen AFAD, UMKE, itfaiye, emniyet ve 112 ekipleri hızla bölgeye yönlendirildi. Ekipler, hastanedeki yaralıları ve diğer etkilenen kişileri tahliye etti.

Hastane bahçesinde kurulan sahra hastanesinde ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, Van Gölü üzerinden Van'daki hastanelere nakledilmek üzere feribota alındı. Gerçeği aratmayan ve 5 saat süren tatbikatta toplam 97 personel, 19 araç, 4 bot ve 1 feribot görev aldı. Ekipler, canla başla çalışarak tatbikatı başarıyla tamamladı.

Bitlis Risk Altında

Bitlis İl Sağlık Müdürü Mustafa Ekici, yaptığı açıklamada, “6 Şubat depremini yaşadık ve ilimizde UMKE personel sayısını 96'dan 117'ye çıkardık. Tatbikatımızda feribotla hasta transfer senaryosunu gerçekleştirdik. Bitlis, Doğu Anadolu-Kuzey Anadolu fay hattının kesim noktasında yer aldığı için büyük bir deprem riskine sahip. Bu tatbikatla, Van Gölü üzerinden hasta transferi senaryosunu uygulayarak bu tecrübeyi UMKE gönüllülerimize kazandırdık” dedi.

Ekici, ayrıca yurt dışında da benzer tahliyelerin yapıldığını belirterek, “Filistin gibi bölgelerde gemilerle halkın tahliyesi yapıldığını görüyoruz. Yeni aramıza katılan 117 UMKE gönüllümüzün bu tür deneyimleri edinmesi ve tatbikatla aldıkları eğitimin gelişmesi bizim için önemli” şeklinde konuştu.

Tatbikat, afet yönetiminde entegre bir yaklaşımın önemini vurgularken, Bitlis’in de büyük bir risk altında olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.