Yıldırım, "Denizlerimiz, hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız için bir rızık kaynağıdır. Denizlerimize gözümüzün içi gibi bakmamız gerekiyor. Denizler, insanlık var oldukça ihtiyacımız olacak kaynaklardır. Hoyrat kullanım ve ekolojik dengeyi bozma konularında son derece dikkatli olmalıyız. Son günlerde körfezde yaşanan balık ölümleri geniş alanlara yayılırsa büyük bir felakete neden olabilir. Denizlerin olmaması, hayatın da olmaması anlamına gelir" dedi.

İzmir Güzelbahçe Balıkçı Limanı'nda gerçekleştirilen törende Binali Yıldırım'ın yanı sıra AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Mahmut Atilla Kaya ve Yaşar Kırkpınar, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin, İzmir Balık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aksoy ve il protokolü katıldı.

Güzelbahçe Balıkçı Barınağı Yüzde 100 Kapasitede

Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım

İzmir Balık Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aksoy, törendeki konuşmasında Güzelbahçe Balıkçı Limanı'nın Binali Yıldırım'ın talimatıyla yapıldığını belirtti. Aksoy, "Limanı düşündüğümüz kadar büyük yapamadık ama 3. yıl itibariyle limanın kapasitesi tamamen dolu. 2022 Temmuz'da faaliyete geçen tersane, sadece balıkçılarımıza değil, yolcu gemileri ve feribotlar için de kullanılıyor. Ege Bölgesi'nde tek olan bir tersane haline geldi. Gelecekte soğuk hava depoları ve balık işleme tesisleri yapmayı planlıyoruz" dedi.

Planlı Üretim ve Sürdürülebilirlik

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'in Türkiye'nin en önemli balıkçılık illerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 629 kilometrelik sahil şeridinde güçlü bir balıkçı filosuna sahibiz. Planlı üretimle bu sezon oldukça bereketli bir avcılık bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın onaylarıyla balıkçılıktaki planlı avcılık başladı ve bu yıl 400 bin tonluk kota belirlendi. Bu tedbir, sadece bugünü değil, gelecekteki nesillerin de balıklardan faydalanmasını sağlamak için alındı" dedi.

Su Ürünleri ve Ekonomi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, su ürünleri sektörünün ekonomik önemine dikkat çekerek, "Bilimsel çalışmalar, dünya genelinde avcılıkla elde edilen deniz mahsullerinin sınır noktasına ulaştığını gösteriyor. Sürdürülebilir balıkçılığın, su ürünleri kaynaklarının verimli kullanımı ve türlerin korunması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğin sektörü şekillendireceğine inanıyoruz" dedi.

Denizlerin Önemi ve Gelecek

Binali Yıldırım, balıkçıların denizle buluşmasının önemini belirterek, "Denizciler için karada geçen günler matem günleridir. Denizlerde geçirilen zaman, onların gerçek mutluluğudur. Denizcilerin denizle olan ilişkisi diğer alanlardan farklıdır. Denizlerin önemi büyük; denizler olmasa insanların yarısı açlıktan ölür, diğer yarısı da soğuktan ölür. Uluslararası taşımaların yüzde 85'i deniz yoluyla yapılmakta. Denizler, hem turizm hem de balıkçılık açısından vazgeçilmezdir" dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin 8.500 kilometrelik sahil uzunluğunun 629 kilometresinin İzmir'de bulunduğunu hatırlatarak, "Yarından itibaren balıkçılarımız denize açılacak ve rızıklarının peşinde olacaklar. Denizlerimize sahip çıkmalıyız; hoyrat kullanımdan ve ekolojik dengenin bozulmasından kaçınmalıyız. Denizler yoksa hayat da yok" dedi.

Törende, balıkçılık sezonunun bereketli geçmesi için dua edildi ve denize çiçek ve balık bırakıldı.

Kaynak: DHA