DÜNYA

Biden’ın Misket Bombası Kararına Sivil Toplum Kuruluşlarından Eleştiri

ABD’nin Ukrayna yapılacak 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinde bulunan ‘misket bombası’ sivil toplum kuruluşlarının eleştirisine sebep oldu.

Abone Ol

ABD Başkanı Joe Biden’ın onayıyla Ukrayna’ya gönderilecek 800 milyon dolarlık son savunma yardımı paketinde ‘misket bombalarının’ bulunduğu açıklanmış ve Biden, Ukrayna’nın cephanesinin bitmekte olduğunu vurgulayıp ‘zor bir karar’ verdiğini belirtmişti.

Misket bombası ve mayınların yol açtığı can kaybını ve yaralanmaları önlemek için çalışan sivil toplum kuruluşlarından oluşan Misket Bombası Koalisyonu (CMC), ABD’nin kararıyla ilgili dün açıklama yapıp “CMC, ABD'nin yasaklı misket bombalarını Ukrayna'ya nakletme planları karşısında dehşete düştü” ifadelerini kullandı. CMC, misket bombalarının naklinin 2008 Misket Bombalarına İlişkin Sözleşme kapsamında yasaklandığını belirtti.

CMC, Misket Bombalarına İlişkin Sözleşmeye taraf devletlere çağrı yaparak “Taraf Devletler, silahın her türlü transferine ve kullanımına karşı çıkmalı ve Rusya ile Ukrayna'yı, sivillere öngörülebilir zararları nedeniyle misket bombası kullanmamaya teşvik etmelidir” dedi.

PATLAMAYAN MİSKET BOMBA

Bomba içinde bomba olarak bilinen misket bombaları, kullanılan silahlarla ateş edildiğinde hedeflenen alandan daha geniş bir alana çok fazla küçük bomba bırakır ve bu küçük bombaların bazıları patlamaz, patlamayan bu küçük bombalar, çatışma sonrasında veya herhangi bir zamanda patlayarak sivillere büyük zarar vermektedir. Yerinin tespit edilmesinin oldukça zor ve maliyetli olduğu belirtilen misket bombalarının, ‘dud’ denilen patlamama oranı yüzde 2 ila 40 arasında değişmektedir.

BOMBANIN ‘BOŞ’ ORANI DÜŞÜK    

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, misket bombası kararıyla gelen eleştiriler üzerine dünkü basın açıklamasında Rusya’nın misket bombası kullandığını belirterek “Rusya, yüzde 30 ila 40 arasında yüksek boş (dud) veya arıza oranlarına sahip parça tesirli mühimmat kullanıyor. Bu ortamda Ukrayna kendi egemen bölgesini savunmak için misket bombası talep etmektedir. Sağlayacağımız misket bombaları, Rusya'nın yaptığının - sağladığının çok altında, yüzde 2,5'ten yüksek olmayan boş (dud) oranlara sahip” açıklamasını yaptı. Sullivan “Sonuç olarak: Misket bombalarının patlamamış mühimmat nedeniyle sivillere zarar verme riski oluşturduğunun farkındayız” dedi.

SÖZLEŞMEYİ 108 ÜLKE İMZALADI

Birleşmiş Milletler organizasyonunda Misket Bombalarına İlişkin Sözleşme, 30 Mayıs 2008 tarihinde İrlanda’nın başkenti Dublin’de 108 ülke tarafından imzalandı ve sözleşmeye göre misket bombalarının taşınması, üretilmesi ve stoklanması yasaklandı. İmzacı ülkeler arasında Kanada, Avustralya, Danimarka, Almanya, Fransa ve İngiltere bulunmaktadır.