GÜNDEM

‘Ben Küba’ Filmi Özel Gösterimle Adana Altın Koza’da

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

Abone Ol
  1. Festivalin Dünya Sineması programında, Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un kült filmi "Ben Küba" (I Am Cuba) özel bir gösterimle yer alacak. 1964 yapımı bu önemli eser, 60. yılı şerefine 4K kalitesinde restore edilmiş kopyasıyla Adana'da seyirciyle buluşacak.

Altın Palmiye ödüllü "The Cranes Are Flying" (1957) filmiyle tanınan Mikhail Kalatozov'un yönettiği ve senaryosunu Rus şair Yevgeny Yevtushenko ile Pineda Barnet'in kaleme aldığı "Ben Küba", Sovyetler Birliği ve Küba'nın desteğiyle Mosfilm tarafından üretildi. Film, 1959 Küba devrimi öncesindeki dönemi dört farklı hikaye aracılığıyla ele alıyor. Küba'nın toplumsal ve kültürel çatışmalarını, Havana'nın lüks gece kulüplerinden yoksul gecekondu bölgelerine, acımasız öğrenci protestolarından kırsal devrimcilere kadar geniş bir perspektiften sunuyor.

Carlos Fariñas'ın etkileyici müzikleri ve Sergei Urusevsky'nin sinemanın teknik sınırlarını zorlayan kamerasıyla tanınan film, geniş açılı lensler ve akrobatik kamera hareketleriyle sinema dilini yeniden tanımlıyor. "Ben Küba", ilk gösteriminde beklenen ilgiyi göremeyip uzun süre gözden düşmüşken, 1992'de Martin Scorsese'nin keşfi ve Francis Ford Coppola'nın desteğiyle tekrar gündeme geldi. 1993'te San Francisco Uluslararası Film Festivali'nde dakikalarca alkışlanan film, 2019 yılında kusursuz bir 4K restorasyon ile yeniden hayat buldu.