Destici, yazılı açıklamasında, Sivas Kongresi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde kritik bir rol oynadığını belirtti.
Destici, Sivas Kongresi’nin, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından ülkenin işgal güçlerinden temizlenip, Cumhuriyet’le taçlandırılan Milli Mücadele sürecinin önemli adımlarından biri olduğunu vurguladı. “Sivas Kongresi, kongreler döneminin sona erdiği ve milli cemiyetlerin Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirildiği bir dönüm noktasıdır. Bu kongrede Misak-ı Milli’nin esasları belirlendi ve milli iradenin hakimiyeti ile vatanın bölünmez bütünlüğü yeniden vurgulandı” ifadelerini kullandı.
Sivas Kongresi’nin yerinin ve zamanlamasının tesadüf olmadığına dikkat çeken Destici, “Milli Mücadele’nin her aşamasında, inanç, kararlılık ve stratejik zekâ yanında devlet aklı da vardı. ‘Kongreler dönemi bitti, cemiyetleri birleştirdik, başlıyoruz’ cümlesinin Sivas’ta söylenmesi, hem Sivas’ın jeopolitik önemini hem de Sivas halkının Milli Mücadele’ye sağladığı olağanüstü desteği ve milletimizin geleceği için verdiği güveni yansıtır. Kurtuluş Savaşı’mız, sadece Türk tarihi için değil, tüm mazlum milletler için de büyük bir umut kaynağıdır. Kazandığımız zafer ve kurduğumuz devlet, tüm mazlumlar için bir şeref levhası olarak tarihteki yerini alacaktır” dedi.
Destici, Sivas Kongresi’nin 105. yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele’nin tüm kahramanlarını, şehitleri ve gazileri rahmet, minnet ve saygıyla andığını belirterek, “Bu kahramanlar, bize zafer, özgürlük ve devlet armağan etmiştir. Onların emaneti, canımız pahasına koruyacağımız bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.