Kazdağları'nın kuzey yamaçlarında yetişen bu endemik meyve, erkenci, orta ve geç dönem olmak üzere üç farklı dönemde hasat ediliyor. Diğer nektarin çeşitlerine göre daha dayanıklı olan Bayramiç beyazı, özellikle Kazdağları'nın eteklerinde yetişmesi nedeniyle benzersiz bir tat ve aroma sunuyor.

Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti

Bayramiç Ziraat Odası Genel Sekreteri Gülçin Zeybekoğlu, Bayramiç beyazının Türkiye'nin diğer bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldığını ancak Kazdağları'nın eteklerinde yetişen meyvenin tadına ve aromasına ulaşılamadığını belirtti. 2011 yılında Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan bu meyve, 2021 yılında Avrupa Birliği tarafından da tescillenen yedinci ürün oldu. Bayramiç ilçesinde yaklaşık 6 bin 507 dekar alanda Bayramiç beyazı üretimi yapılıyor.

Üretici Mustafa Göker, 2006 yılından itibaren ağaçlardan mahsul aldıklarını ifade ederek, bu yıl bahçelerinden 15 ile 20 ton arasında ürün almayı beklediklerini belirtti. Fiyatların kalitesine göre kilo başına 15 ile 20 lira arasında değiştiğini söyleyen Göker, üreticiler için daha makul fiyatların olmasının daha iyi olabileceğini ekledi.

Kaynak: DHA