GÜNDEM

Başkan Tugay: Sağlıklı Şehirler İçin Akılcı Çözümler Üreteceğiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen törende, şehirlerin sağlığını ve çevresel sürdürülebilirliği artırmak için akılcı çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Tören, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirildi. Etkinlik, Avrupa Komisyonu tarafından 2022 yılından bu yana kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası'nın bir parçası olarak düzenlendi ve bu yıl "Paylaşımlı Kamusal Alanlarda Şehri Birlikte Yaşayalım" temasıyla başladı. İzmir'de "Üniversiteye Pedallıyorum" etkinliği ile başlayan hafta boyunca, sporcular Mavişehir İZBAN durağında buluşup İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'ne bisiklet sürdü.

Başkan Tugay, törende yaptığı konuşmada, "Dünyada kimyasal kirlilik, çevre kirliliği ve karbon emisyonlarından kaynaklanan iklim krizi gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Bu sorunları bütünlüklü bir şekilde ele alarak akılcı çözümler üretmek zorundayız" dedi. Şehirlerin kötü yönetilmesinin neden olduğu problemleri dile getiren Tugay, her bireyin ve kamu yöneticisinin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Tugay, "Bilinçli olmak için fırsatımız var. 100 metrelik bir mesafe için kullanılan araba, harcadığı yakıt ve ortaya çıkan karbon emisyonu önemlidir" diye konuştu. Kamusal alanların paylaşımı ve korunmasının önemine dikkat çeken Tugay, "Bize ait olarak düşündüğümüz alanlar, aslında tüm toplumun ortak alanlarıdır. Bu yüzden bu alanlara sahip çıkmak, dikkatli ve özenli davranmak hepimizin sorumluluğundadır" ifadelerini kullandı.

İzmir'in 2030 yılında İklim Nötr Şehir olma hedefine değinen Tugay, "Şehir olarak iklim krizine karşı daha fazla önlem almamız gerekiyor. Kuraklık, orman yangınları gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Bunlarla başa çıkmak için gerçekçi ve etkili çözümler bulmalıyız" dedi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, şehirlerin sağlıklı yaşam alanları oluşturulmasında yerel yönetimlerin önemli rol oynadığını vurguladı. Avrupa Birliği Delegasyonu adına konuşan Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı Virve Vimpari ise, "Ortak kamusal alanlar, motorsuz ulaşım ve toplu taşıma araçlarını kullanarak gürültü ve hava kirliliğini azaltabiliriz" şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği Uzmanı Serdar Yılmaz, sürdürülebilir kentsel ulaşım planları kapsamında İzmir'in de yer aldığı projeler hakkında bilgi vererek, "Toplu ulaşımın yaygınlaştırılması, karbon emisyonlarının azaltılması ve elektrikli otobüs kullanımının artırılması hedeflenmektedir" dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Müdürü Gülfem Kıraç Keleş, bu tür etkinliklerin daha katılımcı, demokratik ve adil belediye hizmetleri için önemli olduğunu belirtti.

Törenin ardından, ödüllü Yavaş Bisiklet Sürme Yarışı düzenlendi ve katılımcılara film gösterimi yapıldı. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında, 18 Eylül'de "Okula Pedallıyorum" etkinliği ve 22 Eylül'de Otomobilsiz Kent Günü etkinlikleri gerçekleştirilecek.