TOKAT HABER

Başkan Eroğlu Afetlerde Yerel Yönetimlerin Rolü Konusunda Değerlendirmelerde Bulundu

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, TOGÜ Eczacılık Fakültesinin düzenlediği ‘Afetlerde Yerel Yönetim Deneyimleri ve Afet Eczacılığı’ konulu panelde katılımcı akademisyen ve öğrencilere afetlerde yerel yönetimlerin rolü konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Abone Ol

Gazi Osman Paşa Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin düzenlediği panelde konuşan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, afetle mücadelenin önceliğin afetten önce yapılacak çalışmalar olduğuna vurgu yaptı. Başkan Eroğlu “Deprem felaketi yaşanmadan önce yerel yönetimlere düşen ilk görev olası felakete karşı tedbirlerin alınmasıdır. Bu tedbirleri yerel yönetimin sorumlu olduğu alanda yapılacak fizibilite çalışmaları, kentin depremselliği, yapı stokunun durumu, doğru imar alanlarının belirlenmesi, yapıların yapım aşaması ve sonrasında depreme dayanıklılığının denetlenmesi gibi görevler olarak
sıralayabiliriz” dedi. Tokat Belediyesi olarak geçtiğimiz Mart ayında Belediye Meclisinde karar alarak afet riski araştırma komisyonu kurduklarını dile getiren Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu “Geniş çaplı fizibilite çalışmalarımızı yapmaya başladık. Komisyondaki görevli meclis üyelerimiz gerekli araştırmaları yaparak raporlar hazırlıyor ve meclisimize alınacak kararlar noktasında öneriler sunuyorlar. Bu çalışmalarımızı süreç içerisinde daha ileri seviyelere taşımak amacıyla diğer kurumlar ve sivil toplum kuruluşları gibi paydaşlarımız ile değerlendirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tokat iline depreme karşı alınacak tedbirler noktasında rehberlik edecek bu çalışmalar yol haritamızı belirlememiz açısından faydalı sonuçlar sunuyor. İkinci aşama olan fiziki çalışmaların gerçekleştirilmesi sürecinde yaşanan büyük depremin sebep olduğu tecrübelerle hükümetimizin ülke genelinde alacağı kararlar, çıkarılacak yönetmeliklerin etkili olacağını öngörüyoruz. Tokat özelinde süreç bu aşamaya geldiğinde elimizde yeterince verinin olmasının çalışmaların daha hızlı gerçekleşebilmesi için faydalı olacağı bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.


Başkan Eroğlu bölgede normal hayata geçilmesi sürecine geçilmeden ortaya çıkan ihtiyaçlar sürecinde çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getirerek “Depremin ağır yıkıma sebep olduğu yerleşim yerlerinde yeniden inşa ve ihya sürecine geçilmesi için yapılan çalışmalar çok kısa vadede tamamlanacak çalışmalar değildir. Konutların inşası bir yıl gibi zamanda tamamlanacaktır. Geçici konaklama alanlarına altyapının sağlanması, yeniden ticaretin başlayabilmesi için, geçici çalışmaların yapılması için de yerel yönetimler afet bölgelerinde çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir” dedi.
Başkan Eroğlu hayat normale döndükten sonra da deprem gerçeğini unutmamak gerektiğini vurgulayarak “Afet bölgesinde yaraların sarılması, hayatın normale dönmesi, inşa ve ihya sürecinin gerçekleşmesinin ardından yapılacak çalışmalar ise deprem gerçeğinin unutulmamasına yönelik çalışmalar olacaktır. Yanlış uygulamaların tekrar yaşanmaması için, şehirlerin depreme karşı savunmasız kalmaması için afet öncesi yapılacak çalışmalarda bahsettiğimiz çalışmaların dikkatli bir şekilde duyarlılıkla devam etmesi gerektiğidir” diye konuştu.