Dr. Kork, son 20 yılda Türkiye'nin dünya çapında yatırımların yıllık yüzde 1'ini çektiğini, bu oranı yüzde 1,5'e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin yayımladığı Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni'ne göre, Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında uluslararası doğrudan yatırım girişleri 4,7 milyar dolar oldu. Hollanda, ABD, Almanya, İrlanda, Norveç ve Birleşik Krallık, Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülkeler arasında yer aldı.

BUSKİ’ye 3,3 Milyon TL Ceza: Arıtılmadan Doğaya Boşaltılan Sular BUSKİ’ye 3,3 Milyon TL Ceza: Arıtılmadan Doğaya Boşaltılan Sular

Dr. Kork, Türkiye'nin küresel yatırım ortamında daha iyi bir performans sergilediğini vurgulayarak, "Ülkemiz, girişimcilik kültürü, genç nüfusu ve rekabetçi ürünleri ile küresel yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. Türkiye, son 20 yılda dünya yatırım havuzunun yıllık yüzde 1'ini çekti ve hedefimiz bu oranı yüzde 1,5'e çıkarmak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sağladığı siyasi istikrar ve yapılan reformlarla, Türkiye bu hedefe ulaşmak için oldukça yakın bir noktada" dedi.

Yeni Yatırımların Yolu Açık

Dr. Kork, fiyat istikrarının sağlanmasıyla Türkiye'nin daha olumlu bir tabloya kavuşacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve ekibi, gece gündüz demeden çalışarak cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sağladı. Rezervlerdeki artış ve atılan doğru adımlarla Türk Lirası cazip bir konumda. Fiyat istikrarı, finansal istikrarın anahtarıdır ve finansal istikrar yatırım iştahını artırır. Bu nedenle, ülkemizden yeni yatırım haberleri gelmesi sürpriz olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Fintech ve Teknoloji Yatırımları Öne Çıkacak

Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatına odaklanan yatırımlarla nitelikli yatırımlar çekmeye devam edeceğini söyleyen Dr. Kork, "2002'den bu yana ülkemize gelen uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin toplam değeri 268 milyar doları geçti. 2024'ün ilk yarısında gelen yatırımlar cari açığın yüzde 28'ine denk geldi. Bu oranın daha da artmasını bekliyoruz. Türkiye, bir üretim, lojistik ve yönetim merkezi olarak uluslararası yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. Özellikle fintech ve e-ticaret gibi teknoloji alanlarında büyük ölçekli yatırımlar çekmeye devam edeceğiz. Ayrıca, sadece Avrupa ve ABD'den değil, Körfez ülkelerinden de sermaye akışının devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

Kaynak: DHA