Etkinlikler arasında, şehrin işgalden kurtuluşunun simgelerinden biri olarak kabul edilen Tülütabaklar da dikkat çekti. Tülütabaklar, davul ve zurna eşliğinde gerçekleştirdikleri gösteriyle, kutlamaya katılanların yüzlerini siyaha boyayarak büyük ilgi topladı.

Kurtuluş yıl dönümü etkinlikleri, Kurtderili Meydanı'ndan başlayarak Stadyum Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na kadar süren büyük bir kortej yürüyüşüyle başladı. Çelenklerin anıta sunulmasının ardından, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Garnizon Komutanı Hava Tümgeneral Hüseyin Duman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın askeri araçlar üzerinden halkı selamladı.

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Günün anlamını anlatan şiirlerin sunulmasının ardından jandarma komandolarının gösterisi büyük beğeni topladı. Mehteran takımı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye bandosu marşlar seslendirdi.

Bu yılki kutlamalarda Balıkesir'in kurtuluşunun simgelerinden olan Tülütabaklar da ilgiyle izlendi. İşgal yıllarında, giydikleri kostümler ve korkutucu görünümleriyle düşman devriyelerinin korkulu rüyası olduğu söylenen Tülütabaklar, geçit töreninde davul ve zurna eşliğinde alana giriş yaptı. Keçi ve koyun postlarından yapılan kostümler giyen, yüzlerini ve vücutlarını baca kurumuyla boyayan Tülütabaklar, izleyicilerin üzerine doğru koşarak yüzlerini siyaha boyadı. Bazı vatandaşlar boyanmamak için tören alanından uzaklaşırken, bazıları da bu anları cep telefonlarıyla kaydetti.

Tülütabakların Balıkesir'deki popülerliğini vurgulayan grup yöneticisi Hasan Işık, 25 yıldan fazla bir süredir bu gösterilere katıldığını belirtti. Işık, "Tülütabaklar, Kurtuluş Savaşı döneminde deri işleyen kişilerin giydiği kıyafetlerle oluşturulan karakterlerdir. Bu karakterler, Türk askerlerinin cephanelerini toplarken Yunan askerlerinin cephanesini ele geçirmelerine yardımcı olmuşlardır. Bu gelenek, 1920'lerden bu yana ailemizden torunlarımıza kadar devam ediyor" şeklinde konuştu.

Yüzü boyanan ve töreni izlemeye gelen vatandaşlardan Hatice Kurt, törene ilk defa katıldığını ve oldukça eğlenceli bir deneyim yaşadığını ifade etti.

Kaynak: DHA