Bakanlık, hastalığın yayılmasını önlemek için tüm önlemlerin alındığını, söz konusu durumun münferit bir vaka olduğunu ve salgın olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, kuş gribinin özellikle göçmen kuşların göç dönemlerinde ortaya çıkan, kanatlı hayvanlarda yaygın olarak görülen bir hastalık olduğuna vurgu yapıldı. Bu yıl 74 ülkede kuş gribi vakası yaşandığı, Türkiye’nin de üç ana kuş göç yolu üzerinde bulunduğu için risk altında olduğu belirtildi. Konya’nın Meram ilçesinde 31 Ekim 2024 tarihinde kanatlı hayvan ölümlerinin yaşanması üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerinin bölgeyi karantinaya aldığı ve numunelerin Konya Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından analiz edilmesiyle Avian Influenza H5N1 virüsünün tespit edildiği ifade edildi.

Silivri ve Şile'de Fırtına ve Sağanak Yağış Etkili Oluyor Silivri ve Şile'de Fırtına ve Sağanak Yağış Etkili Oluyor

Geniş Çaplı Önlemler Alındı

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün prensiplerine uygun olarak, hastalık tespit edilen işletme merkez alınarak çevresinde 10 kilometrelik bir koruma ve gözetim bölgesi oluşturuldu. Bu bölgedeki işletmelere biyogüvenlik tedbirleri uygulanırken, bölgeden canlı hayvan, yumurta ve bulaşma riski taşıyan her türlü malzemenin çıkışı durduruldu. Ayrıca, virüs taşıma riski bulunan tüm hayvanlar, yumurtalar ve yemlerin imhasına başlandığı bildirildi.

Bakanlık, halk sağlığını koruma amacıyla enfekte olmuş yumurtaların tüketime sunulmadan imha edildiğini ve piyasada bulunan kanatlı hayvan ürünlerinde insan sağlığını tehdit edebilecek bir durumun bulunmadığını belirtti. Halkın kanatlı hayvan ürünlerini güvenle tüketebileceği bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.

Kaynak: DHA