Yumaklı, soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton olan rekoltenin bu yıl 2,8 milyon ton, domateste ise geçen yıl 5,5 milyon ton olan rekoltenin 6,1 milyon tona ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, "Sanayicilerimizin bazı ürün alımlarında sorun çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığı'mızla birlikte bu durumu ele alıyoruz ve gerekli adımları atıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri ve salça fabrikalarıyla da görüşmeler yapıyoruz. Şu an için büyük bir sorun görünmüyor; ancak durumu yakından izlemeye devam ediyoruz," şeklinde konuştu.

Kazakistan ile Tarımsal İş Birliği

Bakan Yumaklı, Kazakistan Tarım Bakanı Aidarbek Saparov ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, iki ülkenin bakanlıkları arasında çeşitli iş birliği protokollerinin imzalandığını duyurdu. Protokoller şunları içeriyor:

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Kazakistan Ulusal Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi arasında 'Tarımsal Araştırma ve İşbirliği İyi Niyet Protokolü'

Kazakistan Tarım Bakanlığı Ulusal Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi ile Türkiye Arıcılık Birliği arasında 'Uluslararası Bilimsel ve Pratik İşbirliği Protokolü'

Kazakistan Tarım Bakanlığı'na bağlı Ulusal Tarım Bilimi Eğitim Merkezi ile Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında işbirliği protokolü

Tarım Sigortaları Alanında bir 'İşbirliği Niyet Beyanı'

Selçuk Bayraktar Mersin’de Gençlerle Buluştu Selçuk Bayraktar Mersin’de Gençlerle Buluştu

Yumaklı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 6,5 milyar doları geçtiğini ve bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, tarımsal ticaretin 2023 yılında yaklaşık 300 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Çukurova Yatırımları ve Su Kullanımı

İklim değişikliğine bağlı su kaynakları üzerindeki etkilerin farkında olduklarını belirten Yumaklı, Çukurova bölgesine son 22 yılda yapılan yatırımların toplamda yüzde 49 arttığını ve bu yatırımların yaklaşık 22 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Ayrıca, suyun verimli kullanılması gerektiğini vurguladı. Çatalhan Barajı'ndan su aktarımıyla ilgili çalışmalarının 2025 sulama sezonuna kadar tamamlanacağını ifade etti.

Sözleşmeli Üretim ve Tarımsal Üretim Planlaması

Bakan Yumaklı, sözleşmeli üretimin hem üretici hem de sanayici açısından önem taşıdığını belirtti. Üretim planlamasıyla ilgili bütün hazırlıkların tamamlandığını ve bu yılın zirai üretim dönemi itibarıyla uygulanmaya başlanacağını açıkladı. Yumaklı, üreticilere sözleşmeli üretim uygulamalarını benimsemeleri gerektiğini hatırlatarak, bu konuda bakanlık olarak destek verdiklerini ve düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Yumaklı, tarım sektöründe yaşanan sorunları ele alırken, üreticilere destek olduklarını ve yaşanabilecek her türlü sorunu çözmek için sürekli çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak: DHA