Denetimlerin 2 hafta süreceğini belirten Yumaklı, 81 ilde yaklaşık 8 binden fazla gıda denetçisiyle sahada olacaklarını ifade etti. Uygunsuzluk tespit edilen işletmelere en ağır cezaların uygulanacağına dair kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.
Bakan Yumaklı, Beştepe Kampüsü'nde düzenlenen 'Dünya Gazetesi İklim Ekonomisi-Sürdürülebilir Tarım ve Su Kaynakları Yönetimi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, gıda ve su kaynakları ile ilgili gelecekte yaşanabilecek sorunlara dikkat çekti. 1960 yılında dünya nüfusunun 3 milyar civarında olduğunu, günümüzde ise bu sayının 8 milyara yaklaştığını belirten Yumaklı, önümüzdeki 26 yıl içinde dünya nüfusunun 10 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi. Türkiye'nin nüfusunun da aynı dönemde önemli bir artış göstereceğini kaydeden Yumaklı, FAO verilerine atıfta bulunarak, 2050 yılına kadar su ve gıda ihtiyacının önemli ölçüde artacağını ifade etti.
Yumaklı, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasının önemine değinerek, yıl boyunca süren denetimlerin yanı sıra belirli dönemlerde yoğunlaştırılmış denetimler yapacaklarını açıkladı. Ayrıca, gıda ile ilgili olumsuzluklar tespit eden vatandaşları ALO 174 numaralı gıda hattı ve WhatsApp hattı üzerinden ihbarda bulunmaya davet etti.
Denetimlerde hileli ve sağlığa zararlı ürünlerin anlık olarak yayımlandığını aktaran Yumaklı, bu sistemin vatandaşların doğru ve hızlı bilgi almasını sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. Ancak, bu durumun gıda sektörünün tamamını töhmet altında bırakmaması gerektiğini vurguladı.
Yumaklı, Türkiye’nin coğrafi avantajlarından bahsederek, 4. Tarım ve Orman Şurası’nın 2025 yılı Nisan ayında gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu şuranın, tarım ve ormancılık alanındaki gelecekteki stratejilerin geliştirilmesi için önemli bir platform olacağını sözlerine ekledi.