Yerlikaya, dünya genelinde 300 milyon göçmen bulunduğunu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bu göçmenlerin 123 milyonunun zorla yerinden edildiğini belirtti. Türkiye'de ise şu an itibarıyla düzenli göçmen sayısının 4 milyon 437 bin olduğunu duyurdu. Bu sayının 3 milyon 103 bininin geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bininin ikamet izni sahipleri ve 224 bininin uluslararası koruma altındakiler olduğunu ifade etti.

SURİYELİLERİN ADRES DENETİMLERİ VE SONUÇLARI

Yerlikaya, yabancıların beyan ettiği adreslerin titizlikle kontrol edildiğini söyledi. Bu kapsamda, 3 milyon 103 bin Suriyeliden 729 bininin beyan ettiği adreste bulunmadığı tespit edildi. Bu kişilere 90 gün süre verildi ve Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde uyarılar gönderildi. Süre sonunda adres güncellenmeyenlerin tüm hizmetlerinin askıya alınacağı, dolayısıyla okul ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayacakları belirtildi. Bakan Yerlikaya, bu önlemlerle düzenli bir nüfus yapısının hedeflendiğini vurguladı.

10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı 10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE VE YENİ PROJELER

Düzensiz göçle mücadelede yürütülen projeler hakkında bilgi veren Yerlikaya, devriye yolları, aydınlatmalar, kamera sistemleri ve zırhlı gözetleme araçlarının önemli rol oynadığını belirtti. 4 Haziran 2023'ten itibaren sınır kapılarından 102 bin 705 düzensiz göçmen girişinin engellendiğini ve 163 bin 745 kişinin sınır dışı edildiğini söyledi. Ayrıca, vizesi bitmiş veya ikamet süresi dolmuş 463 bin kişinin kendiliğinden çıkış yaptığını ifade etti.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA KARŞI SERT ÖNLEMLER

Göçmen kaçakçılığına karşı yürütülen mücadelenin önemine değinen Yerlikaya, bu suçla ilgili cezaların 5 yıldan 8 yıla çıkarıldığını açıkladı. Göçmen kaçakçılığını cesaretlendiren unsurlarla mücadeleye odaklandıklarını belirten Bakan, şu anda 2 bin 150 adli kontrol altında bulunan kişi olduğunu ve bu kişilerin sürekli takip edildiğini ifade etti. Ayrıca, göçmen kaçakçılığıyla ilişkili suçlara karışanların, insanlık düşmanı eylemlerde bulunduklarını vurgulayarak, bu suçlarla mücadelede kararlılıklarını sürdürdüklerini belirtti.

Kaynak: DHA