GÜNDEM

Bakan Yardımcısı Polat: Sosyal Medyada Orman Teşkilatına Haksızlık Yapılıyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, sosyal medyada orman yangınlarıyla mücadeleye dair yapılan eleştirileri yanıtladı.

Abone Ol

Polat, özellikle yangınlarla ilgili olumsuz yorumların orman teşkilatına haksızlık oluşturduğunu belirterek, son yıllarda orman yangınlarına müdahale süreçlerinde önemli iyileşmeler kaydettiklerini vurguladı. Polat, “Son yıllarda, orman yangınlarına ilk müdahale süremiz büyük bir gelişme gösterdi ve bu süreyi 40 dakikalardan 11 dakikaya indirdik. Yangınların tamamen kontrol altına alınma süresi ise 4 saate düştü. Ancak, bu süreyi aşan yangınlar genellikle ulaşımın zor olduğu, sarp ve engebeli alanlarda meydana geliyor. Bu tür yangınlar, müdahale süresini uzatabiliyor ve sosyal medyada bu uzama göz ardı edilerek orman teşkilatına haksızlık yapılıyor. Oysa biz, bu yangınlarla mücadele ederken büyük bir özveriyle çalışıyoruz,” dedi.

Orman Yangınlarına Müdahale Süreci

Polat, 2024 yılında Türkiye genelinde 3 bin yangın çıktığını, bu yangınların büyük kısmına ise hızlı ve etkili bir müdahale gerçekleştirildiğini belirtti. Son yıllarda orman yangınlarına müdahale sürelerinin hızlandığını söyleyen Polat, "Yangınlara müdahale süreleri son yıllarda büyük bir iyileşme kaydetti. İlk müdahale süremiz 40 dakikalardan 11 dakikaya indi ve kontrol altına alınma süresi 4 saate kadar düştü. Bu süreyi aşan yangınlar ise ulaşım sorununun yaşandığı sarp alanlarda meydana geliyor. Bu tür yangınlar, müdahale süresini uzatabiliyor. Ancak bu gibi yangınlar, genellikle tüm yangınların sadece %1-2’sini oluşturuyor. Bu nedenle, uzayan yangınlar sebebiyle verilen emek ve çaba görünmüyor, bu da teşkilata haksızlık yapılmasına neden oluyor," diye konuştu.

Yangın Sonrası Ağaçlandırma Çalışmaları

Polat, yangın sonrası ağaçlandırma çalışmalarına dair açıklamalarda da bulundu. Yanan ormanlık alanların imara açıldığına dair sosyal medyada yayılan iddiaların asılsız olduğunu belirten Polat, yanan her ormanlık alanın bir yıl içinde ağaçlandırılacağını ve bu alanda başka hiçbir işlem yapılmayacağını ifade etti. Polat, “Anayasamızda açık bir hüküm bulunmaktadır. Yanan orman alanları, 1 yıl içerisinde yeniden ağaçlandırılmak zorundadır ve bu alanda başka hiçbir işlem yapılmaz. 2024 yılında toplam 28 bin hektar alan yangın nedeniyle zarar gördü. Ancak bu alanlarda yapılan tek işlem, ağaçlandırma çalışmalarını hızla başlatmak olmuştur. Yangın sonrası, bölgedeki orman ekosistemini eski haline getirebilmek için tüm olanaklarımız seferber ediliyor,” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün Yılı Değerlendirme Toplantısı

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen yıl sonu değerlendirme toplantısında, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ve diğer daire başkanları bir araya geldi. Toplantıda, Orman Genel Müdürlüğü’nün 185 yıllık tecrübesine dayanan çalışmalarının önemine değinildi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Ormanlarımızdaki çalışmaların sonuçları yüzlerce yıl sonra ortaya çıkıyor. Bugün ekilen bir tohum, 100 yıl sonra orman oluyor. Bu uzun vadeli çalışmaların sonuçlarını görmek zaman alıyor. Ormanlarımızı korumak ve iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirmek bizim önceliğimiz,” dedi.

Karacabey, iklim değişikliğiyle mücadelede ormanların kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, "Ormanlarımız, karbon yutak alanı olarak büyük önem taşıyor. Bu nedenle, ormanlarımızı sadece korumakla kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale getirmek için çalışıyoruz. Karbon yutak kapasitesi yüksek orman alanları oluşturmak için projeler geliştirmeye devam ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Orman Teşkilatının Uluslararası Başarıları

Orman Genel Müdürü Karacabey, Türkiye'nin orman teşkilatının dünya çapında büyük başarılara imza attığını belirtti. Türkiye ormancılarının, dünya ormancıları arasında parmakla gösterilen ekipler haline geldiğini söyleyen Karacabey, “Türkiye ormancısı, son yıllarda dünya ormancılığı alanında büyük bir başarıya imza atmıştır. Bizler, geleneksel tecrübemizle teknolojiyi harmanlayarak daha verimli ve etkili çalışmalara imza atıyoruz. Orman alanlarımızda gerçekleştirdiğimiz yenilikçi çalışmalar, sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da büyük takdir topluyor,” dedi.

Gelecekteki Hedefler

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Polat, 2024 yılında orman teşkilatının çalışmalarının hızla devam edeceğini ve Türkiye genelinde yeni ağaçlandırma projelerinin hayata geçirileceğini belirtti. Polat, Türkiye'nin orman alanı oluşturma konusunda kararlı adımlar atmaya devam edeceğini, orman köylülerinin gelirini artırmaya yönelik projelerin de sürdürüleceğini vurguladı. "Orman köylüsünün yüzünü güldüren gelir getirici tür ağaçlandırmaları, bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Orman köylülerine daha fazla gelir sağlamak, onları desteklemek için projelerimizi sürdüreceğiz," diye ekledi.