Gaziantep'te İncelemelerde Bulundu

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yer alan Ortaklı Mahallesi’nde, üzerinde deprem araştırmalarının yürütüldüğü Yesemek fay hattı üzerinde incelemelerde bulundu. Karaloğlu’na, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halil Uğur, ilçe protokolü, AFAD yetkilileri ve uzmanlar da eşlik etti. Yapılan incelemelerde, Yesemek fay hattındaki kırılma noktaları detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Yeni Deprem Tehlike Haritası ve Yapılaşma Düzenlemeleri

Karaloğlu, proje kapsamında elde edilecek sonuçların, Türkiye'nin mevcut deprem haritasının yeniden şekillendirilmesinin yanı sıra, ülke genelindeki yapılaşma ve bina standartları üzerinde de etkili olacağını belirtti. Deprem riskinin tamamen ortadan kaldırılamayacağını ancak, depremi engellemek yerine ona uygun yapılar inşa edilerek, daha güvenli yaşam alanları oluşturulabileceğini vurguladı. Karaloğlu, "Deprem kaçınılmaz bir gerçek. Depremler olacak, fakat biz buna uygun olarak yapılaşmayı ve yaşam alanlarını planlamak zorundayız. Aksi takdirde her deprem sonrasında yine büyük acılar ve kayıplar yaşanır. Bizim amacımız, afetin risklerini yönetmek ve bu konuda en büyük çabayı sarf etmek. Dünyadaki en büyük deprem araştırma projelerinden birini şu anda Türkiye’de yürütüyoruz. 132 diri fay hattı üzerinde aynı anda çalışmalar devam ediyor. Bu, çok önemli bir proje" dedi.

Narin Güran Cinayetinin Yaşandığı Mahallede Çocuklara Psikososyal Destek Sürüyor Narin Güran Cinayetinin Yaşandığı Mahallede Çocuklara Psikososyal Destek Sürüyor

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: 'Paleosismoloji Çalışmalarımız Türkiye’nin Deprem Tehlike Haritasını Güncelleyecek'

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir de, Türkiye Paleosismoloji Projesi çerçevesinde yürütülen araştırmalara dair bilgi verdi. Sözbilir, bu projeyle Türkiye'deki diri fay hatlarının geçmişteki depremlerinin, ne zaman ve hangi sıklıkla meydana geldiklerinin detaylı bir şekilde incelendiğini belirtti. "Amacımız, Türkiye’nin deprem tehlike haritasını ve diri fay haritasını güncellemek" diyen Prof. Dr. Sözbilir, fayların geçmişteki deprem üretme sıklığı, son depremin ne zaman yaşandığı ve bir sonraki büyük depremin hangi aralıklarla olabileceği gibi verilerin tespit edilmesini hedeflediklerini ifade etti.

Depremlerin Önceden Tahmin Edilmesi ve Risk Azaltma Çalışmaları

Prof. Dr. Sözbilir, bu araştırmalar sayesinde deprem riskinin daha iyi anlaşılabileceğini ve buna göre hazırlıkların yapılabileceğini belirtti. "Fayların ne zaman kırılacağına dair elde edeceğimiz veriler, deprem öncesi alınacak tedbirler için çok önemli olacak. Bu veriler ışığında, önceden tahmin edilen alanlarda risk azaltma çalışmalarına katkı sağlayabileceğiz" diyerek projenin önemini vurguladı.

Karaloğlu ve Sözbilir, yürütülen projenin Türkiye’nin deprem güvenliği için büyük bir adım olduğunu ve bu tür çalışmalara daha fazla kaynak ayrılarak, deprem tehlikesine karşı daha sağlam yapılar ve yaşam alanları oluşturulacağını belirtti.

Kaynak: DHA