Bakan Uraloğlu, proje kapsamında akıllı ulaşım sistemlerinin Türksat uyduları aracılığıyla kesintisiz hale geleceğini belirtti.

Projenin, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türksat ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle hayata geçirildiğini ifade eden Uraloğlu, "Proje, akıllı ulaşım sistemleri mimarisinin Türksat uyduları ile desteklenmesini ve kesintisiz hizmet sunulmasını amaçlamaktadır. Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemlerinin tüm ülke genelinde sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayacağız," dedi.

Bakan Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin, ulaşımı daha güvenli, konforlu ve enerji verimli hale getirdiğini vurguladı. Bu sistemlerin, yol altyapısının optimizasyonunu, hizmet kalitesinin iyileştirilmesini ve çevre dostu ulaşım seçeneklerinin sunulmasını sağladığını söyledi. Ayrıca, kara yollarındaki seyahat sürelerini azaltmayı, trafik güvenliğini artırmayı ve mevcut yol kapasitelerini etkin bir şekilde kullanmayı hedeflediklerini belirtti.

Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan akıllı ulaşım sistemleri merkezlerinin, çeşitli meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kameralar aracılığıyla yol kullanıcılarını anlık olarak bilgilendirdiğini açıkladı. Türkiye genelinde mevcut sistemlerin kapsamını belirten Bakan, 2 bin 990 sinyalizasyon cihazı, 5 bin 152 kamera, 149 meteoroloji istasyonu ve diğer birçok cihazın bulunduğunu söyledi.

Projenin yazılım altyapısının tamamlanmasını ve saha kurulumunu 23 Kasım 2025 tarihinde bitirmeyi planladıklarını ifade eden Uraloğlu, "12 aylık bakım süresinin ardından projemizi 23 Kasım 2026 tarihinde tamamlamayı hedefliyoruz," dedi.

Emine Erdoğan'dan 'Çocuk Evleri Sitesi' Paylaşımı Emine Erdoğan'dan 'Çocuk Evleri Sitesi' Paylaşımı

Uraloğlu, projeyle birlikte akıllı ulaşım sistemlerinin ve kooperatif akıllı ulaşım sistemlerinin tek bir merkezi yazılım çatısı altında toplandığını ve AUS standartizasyonunun sağlandığını belirtti. Ayrıca, Türksat uyduları ile desteklenen bu sistemlerin, operasyonel kabiliyetin artırılmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA