Tunç, açılışı yapılan yeni Bölge Adliye Mahkemesi ile İstanbul'un iş yükünün hafifleyeceğini ifade ederek, “Trakya bölgemiz için büyük önem taşıyan Edirne, Kırklareli ve Çanakkale illerimizin dosyaları artık Tekirdağ'da çözülecek ve İstanbul'un iş yükü azalacak. Bu çalışma, İstanbul’daki Bölge Adliye Mahkemesi'nde davaların hızlı bir şekilde görülmesini sağlayacak ve burada da istinaf sürecinin gecikmeden uygulanmasını mümkün kılacak” dedi.

Bölge Adliye Mahkemeleri Sayısı Artıyor

Tunç, 2016 yılında uygulamaya giren Bölge Adliye Mahkemeleri sisteminin Türkiye genelinde geliştiğini belirtti. “2016’da 7 bölgede başlatmış olduğumuz bu sistemi, yıllar içinde genişlettik. Şu anda 15 olan bölge adliye mahkemesi sayımız, Tekirdağ, Malatya ve Denizli ile birlikte 17’ye çıkıyor. Malatya’daki adliye binalarımız, deprem sonrası hızlı bir şekilde yeniden inşa ediliyor ve yakında faaliyete geçecek” şeklinde konuştu.

İstinafın Yargı Reformundaki Önemi

İstinaf sürecinin yargı reformu kapsamında önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Tunç, “İstinaf mahkemeleri, dosyaların ikinci bir göz tarafından yeniden incelenmesini sağlayarak hak kayıplarını önlüyor ve daha hızlı yargılama imkanı sunuyor. Bu sistemin, kararların isabetliliği üzerinde olumlu etkiler yarattığını ve yüksek onama oranlarına sahip olduğunu görmekteyiz” dedi. Ayrıca, yeni kurulan 78 istinaf dairesinin bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti.

Maden İşçilerinin Özelleştirme Eylemi 3. Gününde Devam Ediyor Maden İşçilerinin Özelleştirme Eylemi 3. Gününde Devam Ediyor

Adaletin Modernleşmesi ve Teknolojik Yenilikler

Bakan Tunç, Türkiye’deki adliye binalarının sayısının arttığını ve modern adalet sarayları yapıldığını söyledi. “2002’de 78 müstakil adliye binası varken, bugün bu sayı 367’ye çıktı. Teknolojinin tüm imkanlarını adaletin hizmetine sunduk ve UYAP sistemimizi sürekli geliştiriyoruz. Yapay zeka uygulamalarıyla, yargı süreçlerini daha da hızlandırmayı hedefliyoruz” diye ekledi.

Yeni Yargı Reformu ve Mahkeme Sayısındaki Artış

Son olarak, Bakan Tunç, 2009 yılından bu yana yargı reformu strateji belgelerinin güncellendiğini ve yeni yargı reformu strateji belgesinin bu ay sonunda Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacağını belirtti. “Son bir yılda kurulan yeni mahkeme sayısını mevcut sayıyı yüzde 30 artırarak, yargı sürecinin daha hızlı ve etkin bir şekilde işlemesini sağlıyoruz” dedi.

Açılışın ardından Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi’nin binasını gezerek bilgi alan Bakan Tunç, yeni adli yapının hukuk hizmetlerine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Kaynak: DHA