GÜNDEM

Bakan Şimşek: Temmuz'da 10 Yılın En Yüksek Aylık Portföy Girişi Sağlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sermaye akışındaki artışlara dair önemli bilgiler paylaştı.

Abone Ol

Şimşek, uygulamaya konulan ekonomik programın güven sağladığını belirterek, son bir yıl içinde toplam 43,3 milyar dolar net sermaye girişinin gerçekleştiğini ve Temmuz ayında 10 yılın en yüksek aylık portföy girişinin yaşandığını ifade etti. Temmuz ayında gerçekleşen toplam girişin 34,5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Şimşek, bu olumlu gelişmenin yıllık cari açığın 20 milyar doların altına düşmesiyle desteklendiğini belirtti.

Yurt Dışından Artan Sermaye Girişleri ve Devlet İç Borçlanma Senedi Stoku

Bakan Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yıllık cari açığın azalmasının ve artan dış kaynak girişlerinin rezerv birikimine katkı sağladığını söyledi. Temmuz ayında yurt dışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stokundaki payının yüzde 8,7'ye çıktığını belirten Şimşek, geçen yıl bu oranının yüzde 0,5 olduğunu ekledi.

Bankacılık ve Reel Sektörde İyileşme ve Yapısal Reformlar

Şimşek, bankacılık ve reel sektörün dış borç çevirme oranlarının iyileştiğini ifade ederek, geçen yılın ilk 5 ayında bu oranların sırasıyla yüzde 97 ve yüzde 73 seviyelerinde olduğunu, Temmuz ayında ise bu oranların sırasıyla yüzde 162 ve yüzde 121'e yükseldiğini belirtti. Şimşek, makroekonomik ve finansal istikrarda elde edilen kazanımları kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini ve uluslararası doğrudan yatırımları ülkeye çekmeye yönelik çalışmalara devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, teknolojik dönüşümü hızlandıran ve rekabetçiliği artıran reformlara öncelik vereceklerini belirtti.