GÜNDEM

Bakan Memişoğlu: Olası Marmara Depremine Yönelik Tatbikatlar ve Hazırlıklar Sürdürülüyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin afet ve acil durum yönetiminde önemli adımlar atıldığını ve bu kapsamda Marmara Bölgesi'nde olası bir büyük depreme hazırlıkların hız kesmeden sürdürüldüğünü belirtti.

Abone Ol

Bakan Memişoğlu, 1-7 Aralık tarihleri arasında kutlanan Acil Sağlık Hizmetleri Haftası'na özel olarak düzenlenen “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” kampanyasının tanıtım toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki sağlık hizmetleri altyapısındaki gelişmeleri ve afet hazırlıkları hakkında önemli bilgiler verdi.

Acil Sağlık Hizmetlerinde Güçlü Altyapı

Bakan Memişoğlu, Türkiye genelinde acil sağlık hizmetlerinin sunulmasında sağlanan büyük gelişmeleri vurguladı. 2002 yılında yalnızca 481 acil yardım istasyonu ve 618 ambulans ile hizmet verilirken, bugün bu sayının önemli ölçüde arttığını belirtti. “Bugün 3 bin 495 acil yardım istasyonumuz var ve toplamda 5 bin 668 ambulans ile vatandaşlarımıza acil sağlık hizmeti sunuyoruz” diyen Memişoğlu, “2024 yılında sadece ambulanslarımızla 6,5 milyon vatandaşımıza hizmet verdik” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'de çeşitli ihtiyaçlara yönelik farklı tip ambulansların sayısının da artırıldığını belirten Bakan Memişoğlu, bu alandaki güçlülüğü vurguladı. Türkiye'de artık 231 kar paletli ambulans, 21 kombi paletli ambulans, 92 yoğun bakım ambulansı, 62 çok sedyeli ambulans, 57 motosiklet ambulansı ve 6 deniz ambulansı bulunduğunu söyledi.

Acil Durumlara Hızlı Müdahale İçin Tatbikatlar Yapılıyor

Sağlık Bakanı, Türkiye'nin afetlere yönelik hazırlıklarını da detaylandırarak, özellikle Marmara Bölgesi'nde olası bir deprem için yapılan hazırlıklara dikkat çekti. “Artık 81 ilimizde afet ve acil durumlarda ilk müdahaleyi gerçekleştirecek 30 bölge koordinatörlüğümüz bulunuyor. Bu birimler aracılığıyla olası bir Marmara depremine ve diğer afetlere karşı sağlık hizmetleri planlamaları yapılıyor ve tatbikatlar gerçekleştiriyoruz” dedi. Bakan Memişoğlu, afetlere karşı hazırlıklı olmak için bu tür tatbikatların ve eğitimlerin büyük önem taşıdığını belirtti.

Acil Sağlık Personelinin Önemi ve Fermuar Sistemi

Bakan Memişoğlu, acil sağlık hizmetleri personelinin özverili çalışmalarıyla da dikkat çekti. “7 gün 24 saat, mesai mefhumu gözetmeksizin Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlarımızın imdadına koşan acil sağlık personellerimize bir kez daha teşekkür ediyorum” diyerek, acil sağlık çalışanlarının bu alandaki katkılarına minnettarlığını ifade etti. Ayrıca, Bakan Memişoğlu, “Fermuar Sistemi” uygulamasına da değindi. Bu uygulamanın, trafikte ambulansların geçişini kolaylaştırmak için vatandaşlardan destek almayı amaçladığını söyledi. Bakan, “Ambulanslarımıza trafikte acil geçiş koridoru sağlamaları noktasında vatandaşlarımızdan, fermuar sistemi ile yaşama yol vermelerini istirham ediyoruz” diyerek, trafikteki herkesin acil durumlarda yardım etmek için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Hava Ambulansı Kapasitesinin Artırılması

Memişoğlu, hava ambulansı hizmetlerine de değinerek, Türkiye'nin sağlık hizmetleri kapasitesinin her geçen gün arttığını belirtti. “Eskiden sadece yurt dışında gördüğümüz hava ambulansı hizmetlerini biz de Türkiye’de sağlıyoruz. AK Parti hükümeti döneminde envanterimize 16 hava aracı kazandırdık. Şimdi Türkiye’nin her köşesinde ve gerektiğinde dünyadaki herhangi bir noktada vatandaşlarımıza hava ambulansı hizmeti veriyoruz” diyerek, acil sağlık hizmetlerinin ulaştığı seviyeyi ifade etti.

Acil Durumlara Yönelik Gelecek Planları

Bakan Memişoğlu, afetlere karşı daha da güçlendirilmiş bir sağlık hizmetleri altyapısı oluşturmak adına, sağlık sektöründeki hazırlıkların hızla devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde de bu konuda kararlı bir şekilde adımlar atılacağını belirtti. Hem afetlere müdahale hızını artırmak hem de vatandaşlara en iyi sağlık hizmetini sunmak için çalışacaklarını ifade eden Bakan Memişoğlu, “Güçlü bir sağlık altyapısı ile her türlü afet ve acil duruma müdahale etmek için hazırız. Sağlık hizmetlerini daha erişilebilir ve etkili hale getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bu açıklamalar, Türkiye’nin acil sağlık hizmetleri alanındaki gelişmişliği ve afetlere karşı artan hazırlık kapasitesini gözler önüne sererken, halkı afetlere karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmaya teşvik etti.