Bakan Kurum, gölün su seviyesindeki düşüş ve biyolojik kirliliğe karşı alınacak önlemleri sosyal medya hesabından paylaştı.

Son yıllarda yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle su seviyesi hızla düşen Eğirdir Gölü'ndeki alg patlaması ve kirlilik sorunlarına karşı oluşturulan 9 maddelik eylem planı çerçevesinde, dip çamuru temizliği ve su takviyesi gibi önemli adımlar atılacak. Bakan Kurum, "Bilim insanlarımız ve ilgili kuruluşlarla yaptığımız çalışmalar sonucunda, Eğirdir Gölü'nü yeniden canlandırmak için acil müdahale planımızı oluşturduk. Gölümüze can suyu verecek bu plan kapsamında dip çamuru temizliği ve su takviyesi gibi gerekli adımları atacağız," ifadelerini kullandı.

Türk-Kore Kültür İletişim Derneği'nin Depremzedelere Yardım Faaliyetleri Türk-Kore Kültür İletişim Derneği'nin Depremzedelere Yardım Faaliyetleri

Eğirdir Gölü'nde bu yıl meydana gelen kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle sucul bitki popülasyonunda artış ve alg patlaması yaşandı. Gölün maksimum derinliği 13,6 metre olması gerekirken, 20 Ağustos itibarıyla bu derinlik 9,6 metreye düştü. Gölün korunması ve ekolojik dengesinin sağlanması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜBİTAK, üniversiteler ve çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarının yer aldığı bir komisyon oluşturuldu.

Eylem planı kapsamında, ilk olarak göl yüzeyindeki alglerin ve sucul bitkilerin özel araçlarla temizlenmesi sağlanacak. Daha sonra göl tabanındaki dip çamuru temizliği yapılacak. Eğirdir Gölü'nde sucul bitkiler ve dipte biriken sedimentlerin kaldırılması için ön fizibilite raporları hazırlandı ve Çayköy Dere ağzındaki rüsubat temizliği çalışmalarına başlandı. Ayrıca, gölde kullanılan suyun kalitesini artırmak amacıyla su takviyesi ve kullanım planlaması gözden geçirilecek.

Dip çamuru temizliği ve diğer müdahale işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için fizibilite çalışmaları başlatıldı. Eğirdir Gölü'nün ekolojik rehabilitasyonu için bilim insanlarıyla yapılan görüşmeler doğrultusunda, gölün doğal haline kavuşması ve kirliliğin giderilmesi için gerekli tüm önlemler alınacak.

Kaynak: DHA