Bakan Kurum, “Bugün, İstanbul'un 39 ilçesinde yaptığımız risk analizlerinde, toplam ev sayısının yaklaşık beşte birinin, yani 1,5 milyon evin sağlıksız durumda olduğunu belirledik. Olası bir depremde, 600 bin konutun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve 2,5 milyon insanımızın bu risk altında olduğunu tespit ettik” dedi.

17 Ağustos 1999 depreminin 25'inci yıl dönümünde DHA'ya konuşan Kurum, İstanbul'un tarihi ve stratejik önemine dikkat çekerek, “Şehir, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve dünya çapında büyük bir şehir olarak dikkat çekiyor. Ancak İstanbul, üzerinde büyük bir deprem riski barındırıyor. Amacımız, İstanbul’u daha güvenli ve yaşanabilir bir şehir haline getirmek” ifadelerini kullandı.

Riskli Yapıların Dönüşümüne Öncelik

Bakan Kurum, afetlere karşı dirençli ve modern bir İstanbul inşa etme hedefi doğrultusunda, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verileceğini belirtti. “Deprem gerçeği karşısında hızlı ve güvenilir projeleri hayata geçiriyoruz. Bu dönüşüm sadece binaların değil, geleceğimizin dönüşümüdür. Bu sebeple vatandaşlarımızı kentsel dönüşüm seferberliğine katılmaya davet ediyoruz. Marmara Bölgesi'nde beklenen depreme karşı hazırlıklarımız devam ediyor. Kısa vadede riskli binaların yenilenmesi, orta vadede deprem master planlarının uygulanması ve uzun vadede dayanıklı şehirlerin inşası öncelikli hedeflerimiz arasında” şeklinde konuştu.

BUSKİ’ye 3,3 Milyon TL Ceza: Arıtılmadan Doğaya Boşaltılan Sular BUSKİ’ye 3,3 Milyon TL Ceza: Arıtılmadan Doğaya Boşaltılan Sular

Kentsel Dönüşümde Yapılanlar ve Yapılacaklar

Bakan Kurum, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerinin hızla devam ettiğini vurguladı. “2012 yılından itibaren yürütülen kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında, 505 bin bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdik ve 903 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda 181 bin bağımsız bölümün dönüşüm çalışmaları sürüyor. Ayrıca, kamu binalarının da depreme dayanıklılığını artırıyoruz” dedi.

‘Yarısı Bizden Kampanyası’ ile Destekler

Bakan Kurum, İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla başlatılan ‘Yarısı Bizden Kampanyası’ hakkında da bilgi verdi. “Bu kampanya kapsamında 2,5 ayda 1 milyon 225 bin bağımsız bölüm için başvuru aldık. Artık başvuru sürelerinde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Hak sahiplerine 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve 100 bin lira tahliye desteği olmak üzere toplam 1,5 milyon liralık destek sağlıyoruz. Kredi geri ödemeleri, yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlıyor ve ilk yıl faiz uygulanmıyor. Ayrıca, yüklenici firmalarımıza iş başlangıcında sözleşme bedelinin yüzde 30'unu ödüyoruz, böylece işin hızla tamamlanmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, İstanbul’u depreme ve tüm afetlere hazırlıklı hale getirmek için çalışmaların devam edeceğini vurgulayarak, “Hep birlikte İstanbul’u en kısa sürede güvenli bir hale getireceğiz” dedi.

Kaynak: DHA