Törene Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da eşlik etti. Şanlıurfa'da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapılan etkinliğe, bakanları karşılamak üzere Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ve kent protokolü katıldı. Bakanlar, törende yerli ve milli yazılım olan GAP Hassas'ın çiftçilere sunduğu yenilikçi çözümleri tanıttı.

GAP Hassas Tarım Yazılımı: Teknolojiyle Tarıma Yeni Bir Boyut

Bakan Kacır, GAP Hassas yazılımının çiftçilere sağladığı faydaları vurguladı. Çiftçilerin tarım arazilerini çok daha verimli bir şekilde yönetebilmeleri için uydu görüntüleri ve hiperspektral kamera verileriyle desteklenen yazılımın büyük bir avantaj sunduğunu belirtti. Kacır, bu sistem sayesinde çiftçilerin, ilave donanımlara ihtiyaç duymadan doğru hasat tarihi, gübre miktarı ve diğer tarımsal ihtiyaçları öğrenebileceğini açıkladı. “GAP Hassas, çiftçilerimizin alın terini teknolojiyle buluşturacak, toprağın dilini konuşarak bereketinin sırrını çözecek. Artık çiftçilerimize doğanın sesine ek olarak teknolojinin sunduğu rehberlik de eşlik edecek” diyen Kacır, bu teknolojinin tarımda verimliliği artırmaya ve çiftçilerin üretim süreçlerini daha bilinçli bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyacağını belirtti.

GAP Bölgesi'nde Sanayi ve İstihdam Artışı: 20 Yeni OSB

Bakan Kacır, son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik gelişmelere de dikkat çekti. Şanlıurfa'nın ihracatının son 22 yılda büyük bir artış gösterdiğini belirten Kacır, şehrin ihracatının 7 milyon dolardan 386 milyon dolara çıktığını ifade etti. Gaziantep'in de benzer şekilde 619 milyon dolardan 10,7 milyar dolara yükselen ihracat rakamlarıyla dikkat çektiğini söyledi. Kacır, bu gelişmelerin bölgenin üretim üssüne dönüşmesine olanak sağladığını belirtti. Ayrıca, son 22 yılda GAP bölgesinde 20 yeni organize sanayi bölgesi kurulduğunu ve buralarda 360 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Bu yatırımlar sayesinde bölgedeki iş gücünün nitelikli bir şekilde ekonomiye kazandırıldığını ifade eden Kacır, 2024-2028 yılları arasında hayata geçirilecek olan GAP Eylem Planı'nın detaylarını da paylaştı. Plan çerçevesinde, 11,8 milyar liralık yatırımla 9 ilde toplam 36 farklı yatırım başlığının belirlendiğini kaydeden Bakan Kacır, bu projelerin, bölgenin ekonomik gelişimini hızlandırarak coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değerini artırmaya büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Adıyaman’da 13 Yıl Hapis Cezası Olan Firari Hükümlü Yakalandı Adıyaman’da 13 Yıl Hapis Cezası Olan Firari Hükümlü Yakalandı

GAP Eylem Planı: Sulama Alanları Artacak, İstihdam Sağlanacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da GAP bölgesinin Türkiye'nin gıda arz güvenliği açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı. GAP Eylem Planı çerçevesinde 10,6 milyon dekar alanın sulamaya açılmasının hedeflendiğini belirten Yumaklı, bu hedefin üçte ikisinin tamamlandığını ve kalan kısmın 2032 yılına kadar tamamlanacağını söyledi. Yumaklı, bu projelerin tamamlanmasının ardından ekonomiye yılda yaklaşık 7 milyar dolar katkı sağlanacağı ve 1,3 milyon kişiye istihdam imkânı yaratılacağı bilgisini verdi. Bakan Yumaklı, GAP bölgesinin tarımda daha verimli hale gelmesi için yapılacak yatırımların, bölgedeki yaşam kalitesini artırarak, çiftçilere ekonomik kazanç sağlayacağını belirtti.

Yeni Yatırımlar ve Bölgesel Kalkınma Hedefleri

Bakanlar, GAP Eylem Planı çerçevesinde hayata geçirilecek olan sulama projeleri, tarım teknolojileri ve sanayi yatırımlarıyla bölgenin kalkınmasının hızlanacağını ifade ettiler. Kacır, GAP bölgesinin ekonomisindeki bu büyüme trendinin devam edeceğini ve bölgenin ulusal ekonomiye katkısının giderek artacağını söyledi. Şanlıurfa'nın yanı sıra diğer illerde de GAP Eylem Planı kapsamında önemli yatırımlar yapılacağını belirten Bakan Kacır, bu projelerin, bölgedeki genç nüfusa iş ve istihdam fırsatları sunarak bölgenin ekonomik gücünü artıracağını belirtti.

GAP Hassas Tarım yazılımının, tarıma dayalı ekonomik büyüme ve gelişime katkı sağlamak amacıyla çiftçilere yönelik sunduğu yenilikçi çözüm ve teknolojilerle, bölgedeki verimliliğin artması bekleniyor. Ayrıca, GAP bölgesinde yapılacak olan yatırımların, sadece tarım alanındaki verimliliği artırmakla kalmayıp, aynı zamanda bölgedeki sanayi, ticaret ve istihdam fırsatlarını da güçlendireceği ifade edildi.

Kaynak: DHA