GÜNDEM

Bakan Kacır: Dünya Bankası İle 450 Milyon Dolar Bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni Devreye Alıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni devreye alıyoruz” dedi. Bakan Kacır, “Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere 3 yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programı da sanayicilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Kocaelinin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi’nde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) OSB Yıldızları Ödül Töreni yapıldı. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz,  KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, davetliler ve ödül alan firmaların temsilcileri katıldı.

'TÜRKİYE ARTIK KÜRESEL BİR TEKNOLOJİ VE ÜRETİM ÜSSÜDÜR'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, konuşmasında son yıllarda dünyanın çalkantılı ve zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Nitekim birçok ülke ekonomisinin daralma yaşadığı böylesi bir dönemde dahi, Türkiye büyüme trendini son 13 çeyrektir ve son 13 yıldır kesintisiz olarak sürdürüyor. 254 milyar dolar ile tarihi bir ihracat rekoruna hep birlikte imza attık. Bu gurur tablosu, Türk sanayisinin üretmeye, katma değer ve istihdam oluşturmaya devam etmesiyle mümkün oldu. Türkiye artık, sanayisi, üretim kapasitesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı, nitelikli iş gücü ve 3 kıtayı birleştiren stratejik konumu ile küresel bir teknoloji ve üretim üssüdür” dedi.

'YENİ ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Sanayi Alanları Master Planı’na ilişkin konuşan Bakan Kacır, “Ülkemizde sanayi alanlarını daha da büyütmek, sanayicilerimizin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda, büyük bir hızla cevaplayabilmek adına önümüzdeki dönemde yeni adımlar atmaya devam edeceğiz. Halihazırda ülke yüz ölçümümüzün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüz ölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmayı amaçlıyoruz. Hazırlamakta olduğumuz Sanayi Alanları Master Planı ile planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, kara yolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacağız. Hızlı sanayileşmenin önünü açmak adına, kamu-özel iş birliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

'EĞİTİM MERKEZLERİNDE KAYITLI ÖĞRENCİ SAYISI 190 BİNE ULAŞTI'

Sanayinin nitelikli çalışan ihtiyacını karşılayacak adımların atıldığını belirten Bakan Kacır, “Gençlerimizi sektörlerin gerektirdiği becerilerle donatmak ve istihdama geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’nü geçtiğimiz dönemde hayata geçirdik. 81 ilde 258 sanayi bölgesinde, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları oluşturduk. OSB’lerimizin tümü, en az 1 mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşmiş durumda. Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı. Bu merkezler sayesinde sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştiriyoruz” dedi. 

‘6 YENİ MODEL FABRİKA İLE BU SAYILARI DAHA DA YÜKSELTECEĞİZ’

Bakan Kacır, “OSB’lerdeki insan kaynağı ve aranan eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik projelere ajanslarımız 100 milyon lira kaynak aktardı. İstihdamı güçlendirici politikalar ile eş zamanlı olarak inovasyonu, katma değeri yüksek üretimi önceleyen adımları atıyoruz. Sanayicilerimizi üniversite-sanayi iş birliğini güçlendiren Sektör Kampüste programına katılmaya davet ediyorum. 4’ü OSB’lerimiz bünyesinde olmak üzere, 8 model fabrikamızda, 2 bin 500’ün üzerindeki firma, deneyimsel eğitim, proje uygulama ve öğren-dönüş programlarından faydalandı. Yeni kuracağımız 6 yeni model fabrika ile bu sayıları daha da yükselteceğiz" diye konuştu.Bakan Kacır, OSB'leri yeşil ve sürdürülebilir alanlara dönüştürdüklerini belirterek, "Yakın zamanda Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi'ni devreye aldık. Mevcut durumda 16 OSB’nin uygunluk değerlendirme süreci TSE tarafından yürütülmekte. Aynı zamanda OSB’lerimizin temel ve yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli ‘Türkiye OSB Projesi’ni başlattık. Aynı zamanda OSB’lerimizde yeşil ve teknolojik çözümler içeren projeleri, 3 yılı geri ödemesiz 13 yıl vadeli finansman mekanizmalarıyla destekliyoruz. Bugüne kadar 40 OSB’ye toplam 52 yeşil yatırım projesi için finansman desteği sunduk. Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Mekanizmalarından en çok etkilenecek sektörler arasında yer alan çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile birlikte karbonsuzlaşma yol haritaları hazırladık. Bu 4 öncelikli sektöre yönelik, alternatif teknolojileri, gerçekleşecek emisyon azaltımlarını, gerekli yatırım ihtiyaçlarını ve politikaları dikkate alarak ülkemiz sanayisi için bir rehber niteliğinde olan ‘Sektörel Yol Haritaları’nı oluşturduk. Yakın dönemde de Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.