Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısının bugünkü ikinci oturumunda ele alınan konularla ilgili bilgi vererek şu ifadelere yer verdi;
“Bu toplantıda özellikle NATO’ya yönelik iki temel tehditten biri olan terörizmin her türüyle mücadele edilmesi gerektiğini bir kere daha hatırlattık. NATO’nun bu alandaki prensiplerinin gözden geçirmesi gerektiğini vurguladık. Kasım ayında Bükreş’te yapılan Dışişleri Bakanları toplantısında terörle mücadele özel koordinatörü atanmasını önermiştik. Bugün bu önerimizin takibini yaparak bir kere daha hatırlattık.”
YAPTIRIMLAR VE KISITLAMALAR
“Müttefiklerin savunma alanında ülkemize yönelik yaptırımlarının ve kısıtlamalarının bütünüyle kaldırılması gerektiğini bir kere daha hatırlattık. Bunlar kaldırılmadan yeni bir taahhüdü kabul etmeyeceğimizi de net bir şekilde vurguladık. Son oturumda ise İttifakın Asya-Pasifik ortakları bizimle beraberdi. Dört ortak ülke katıldı; Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda. Diğer taraftan AB Yüksek Temsilcisi Borrell bizlerleydi. Hem Ukrayna Savaşı’nın bu bölgeye etkilerini hem de Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki gelişmeleri bu toplantıda ele aldık.”
Basın mensuplarından gelen soruya Bakan Çavuşoğlu şöyle cevap verdi;
“Dün ve bugünkü toplantılarda müttefikler de İsveç’in Finlandiya’dan sonra üye olması gerektiğini, umut ettiklerini söylüyorlar. Aynı şekilde ikili görüşmelerimizde müttefiklerimiz bunu söylüyor. Bizim bunlara cevabımız gayet açık ve net. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir.”
“Terörle mücadelede İsveç’in somut adımlar atması gerekiyor. Bizim iadesini istediğimiz kişilerle ilgili soruşturmasının devam ettiğini dün İsveç Dışişleri Bakanı da bir kere daha söyledi. Diğer taraftan özellikle PKK/PYD/YPG’nin İsveç’te faaliyetleri devam ediyor. Halen kendisine insan devşirebiliyor. Özellikle terörizmin finansmanı konusunda ‘hep mücadele edelim’ diyoruz ama PKK için ciddi kaynak oluşturuyorlar İsveç’te. Açık bir şekilde PKK propagandası bölücü başının resimleriyle, terör örgütünün paçavralarıyla devam ediyor. Dolayısıyla İsveç’in bunları sonlandırması gerekiyor. Bir taraftan adli yardımlaşmayla ilgili anlaşmamız var ama teröristlerin iadesi ile ilgili somut adımları görmek istiyoruz.”