Bakan Bolat, “21 yıl önce dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 0,55 iken, geçen yıl bu oranı 1,08’e çıkardık. 2028 yılı hedefimiz ise bu oranı yüzde 1,30’a ulaştırmak. Hizmetler ihracatında ise dünya payımız yüzde 0,80 civarındayken, şimdi yüzde 1,30 seviyelerine geldik. Bu oranları daha da artırarak dünya ticaretindeki payımızı büyüteceğiz. Orta vadeli programımız başarılı bir şekilde ilerliyor” dedi.

Ticaret Bakanı Bolat, sabah saatlerinde Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir firmanın asitleme fabrikasının açılış törenine katıldı. Açılış töreninde Vali Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Zonguldak milletvekilleri Saffet Bozkurt ve Ahmet Çolakoğlu, Ticaret Bakan Yardımcıları Mahmut Gürcan, Mustafa Tuzcu ve Volkan Ağar, DEİK Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Çınar Boru Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Çınar ve bakanlığa bağlı genel müdürler yer aldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Bakan Bolat, Türkiye’nin teknolojik yatırımlar ve üretkenlik destekleriyle istihdam ve ihracatını artırarak güçlü bir geleceğe adım attığını belirtti. Bakan Bolat, “Her şehir, sahip olduğu kaynaklar ve üretim potansiyeli ile ekonomimize katkı sağlıyor ve her ilimizin ihracat katkısı ülkemizin genel ekonomik hedeflerine ulaşmasında kritik rol oynuyor” şeklinde konuştu.

İhracat Performansı ve Ekonomik Büyüme

Sanayi, tarım ve hizmet sektörlerindeki gelişmelerin ekonomik büyümeyi desteklediğini vurgulayan Bakan Bolat, milli gelirin 78 yılda 230 milyar dolardan, son 21 yılda 1 trilyon 158 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Kişi başına milli gelirin 3.600 dolardan 13.110 dolara çıktığını belirten Bolat, bu yıl sonunda 14 bin doları aşmayı hedeflediklerini söyledi. Mal ihracatının 1980’de 3 milyar dolardan, 2002’de 36 milyar dolardan, 261,5 milyar dolara çıkarıldığını, hizmetler ihracatının ise 20 yıl önce 14 milyar dolardan, 110 milyar dolara yükseltileceğini duyurdu.

Enerji maliyetlerinin ve ithalata ödediğimiz döviz giderlerinin azalmasıyla sanayinin ivme kazanacağına dikkat çeken Bakan Bolat, metal, mühendislik, otomotiv ve bilgi teknolojilerinin önemine de değindi. “Gelişmiş ülkelerde metal ve mühendislik sektörleri, otomotiv ve bilgi teknolojileri çok ileri seviyede. Türkiye olarak, '100 Yıl Vizyonu' ile büyük ilerlemeler kaydettik” dedi.

Yeşil Çelik ve Danışmanlık Destekleri

Bakan Bolat, sanayicilere yeşil ekonomiye uyum çağrısında bulunarak, “Gelecek için yeşil çelik” sloganıyla iş dünyasını sürdürülebilir üretim ve ihracata teşvik ettiklerini belirtti. İhracat Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan “Sorumluluk Programı” kapsamında, firmalara Avrupa pazarında rekabet gücünü artırmak amacıyla danışmanlık hizmetleri sunulacağını ve firma başına 10 milyon lira hibe destek sağlanacağını açıkladı.

Açılış töreninin ardından kurdele kesimi yapıldı ve tesis gezisi gerçekleştirildi.

Hayranları Dua Ediyor: Edip Akbayram Yoğun Bakımda Hayranları Dua Ediyor: Edip Akbayram Yoğun Bakımda

Kaynak: DHA