Bakan Bolat, haziran ayında cari işlemler hesabında 407 milyon dolar fazlalık elde edildiğini belirterek, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşlerin ekonomik dengeleri olumlu yönde etkilediğini vurguladı. Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "2024 yılı haziran ayında cari işlemler hesabında 407 milyon dolar fazla verilmiştir. Cari işlemler açığı, 2024 yılının ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında azalarak 16,5 milyar dolara düşmüştür. Bu dönemde yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, 2023 Mayıs ayında 57 milyar dolara kadar yükselmişken, 2024 Haziran itibariyle 24,8 milyar dolara gerilemiştir. Aynı dönemde yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 34,6 milyar dolar azalmıştır. 2023 Mayıs ayına göre yıllıklandırılmış cari işlemler açığı dış ticaret politikalarının etkisiyle yüzde 56,4 oranında düşmüştür" şeklinde bilgi verdi.

İhracat Artışı ve İthalat Azalışı Dış Ticaret Açığını İyileştirdi

Bakan Bolat, dış ticaret açığındaki gerilemenin hizmet ihracatındaki artışla desteklendiğini belirtti. "Hizmet gelirleri haziran ayında yıllıklandırılmış bazda 105,8 milyar dolara çıkarak rekor kırmıştır. Seyahat gelirleri ise 51,9 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin etkisiyle cari işlemler açığında önemli bir iyileşme sağlanmıştır. Temmuz ayında açıklanan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, ihracat yüzde 13,8 oranında artarken, ithalat yüzde 7,9 oranında azalmıştır. Bu durum, dış ticaret açığında yüzde 42,3 oranında güçlü bir gerilemeye neden olmuştur" dedi.

Uçak Kazasının Ayrıntıları ve Yolcu Güvenliği Uçak Kazasının Ayrıntıları ve Yolcu Güvenliği

Cari İşlemler Açığının OVP Hedefi Altında Kalması Bekleniyor

Temmuz ayında yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 20 milyar doların altına düşmesinin öngörüldüğünü belirten Bolat, "İhracattaki artış ve ithalattaki azalma eğilimleri göz önüne alındığında, yıl sonunda cari işlemler açığının Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında gerçekleşmesi beklenmektedir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşme makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. 2024 yılı genelinde ihracattaki artış ve ithalattaki azalış eğiliminin devam etmesi öngörülmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak amacıyla üreticiler ve ihracatçılarla sıkı iş birliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA