Güney Kore’de Son 14 Yılın En Yüksek Doğum Oranı Kaydedildi Güney Kore’de Son 14 Yılın En Yüksek Doğum Oranı Kaydedildi

Bakan Bayraktar, 2023 yılının ilk 11 ayında 5,5 milyar dolara ulaşan maden ihracatının yıl sonunda 6 milyar doları aşacağına inandığını belirterek, son 22 yılda madenciliğin gayrisafi yurt içi hasıladaki payının binde 6'dan yüzde 1,4'e çıktığını, nihai hedeflerinin bu oranı yüzde 5'e yükseltmek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Maden Zenginliği ve Küresel Yeri

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından çok zengin bir ülke olduğunu ve dünyada 90 civarındaki madenin 70’inin Türkiye’de bulunduğunu belirtti. Üretilen maden çeşitliliği açısından Türkiye’nin dünyada 7. sırada yer aldığını, bor, soda külü, alçı taşı ve kromda ise ilk 5’te olduğunu ifade etti. Ayrıca, maden sektörünün 2023 yılı itibarıyla toplam ekonomik büyüklüğünün 270 milyar liraya ulaşarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1’ini oluşturduğunu belirten Bayraktar, sektörde doğrudan 150 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti.

2024’te Yeni Rekorlar ve Bor Üretimindeki Liderlik

Bakan Bayraktar, 2024 yılına dair beklentilerini de paylaştı. 2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı gerçekleştirilmesi ve yüzde 97’si ihracat olmak üzere 1,3 milyar dolar satış geliri hedeflediklerini belirterek, bu sayede bir rekor kırmayı planladıklarını söyledi. Bor madeninde Türkiye'nin dünya rezervinin yüzde 73’üne sahip olduğunu ve yüzde 60’tan fazla küresel pazar payı ile lider konumda olduklarını dile getirdi.

Yeni Keşifler ve Nadir Elementler Alanındaki Yatırımlar

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin nadir toprak elementleri (NTE) konusunda da büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Eskişehir Beylikova’da keşfedilen 690 milyon tonluk dünyanın ikinci en büyük NTE rezervini ve bu alandaki üretim çalışmalarını paylaştı. Ayrıca, Balıkesir/Bandırma’da kurulan Bor Karbür üretim tesisi ve Ferrobor Üretim Tesisi’ne dikkat çekti. Türkiye’nin bu alandaki yatırımlarla, nadir toprak elementleri üreten beş ülkeden biri olmayı hedeflediğini söyledi.

Sosyal ve Ekonomik Katkılar

Maden sektörünün hem ekonomik büyümeye katkı sağladığını hem de istihdam yarattığını vurgulayan Bakan Bayraktar, sektörde yapılan yatırımların Türkiye’nin enerji ve maden alanlarındaki bağımsızlığını artırmaya yönelik olduğunu ifade etti. Ayrıca, sektördeki teknolojik gelişmeleri ve çevre dostu uygulamaları da önemseyen Bayraktar, sürdürülebilir kalkınma vizyonunun sektörün temel taşlarından biri olduğunu belirtti.

Yabancı Sermayeli Şirketlere Karşı Yanıltıcı İddialara Tepki

Bakan Bayraktar, son günlerde sosyal medyada yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’deki madenleri yurt dışına çıkarma iddialarına karşı açıklama yaptı. Bayraktar, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu, yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de ürettikleri madenlerin önemli bir kısmının iç piyasada değerlendirildiğini belirtti. Ayrıca, ülkemizdeki yabancı sermayeli şirketlerin ruhsatlarının yalnızca küçük bir kısmının fiilen kazılan alanı kapsadığını ve bu tür yanıltıcı iddialara karşı kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini söyledi.

Kaynak: DHA