Mobil Kanser Tarama aracı ile çeşitli mahalleleri ziyaret eden sağlık ekipleri, kadınlara meme kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türleri hakkında bilgi veriyor ve tarama testleri uyguluyor. Ekipler, en ücra mahallelere kadar gidip, kadınları bilgilendirerek, ikna ettikleri kişileri Mobil Kanser Tarama aracının bulunduğu noktaya getiriyor ve gerekli testleri yapıyor. Test sonuçları pozitif çıkanlar, hastaneden randevu alarak doktorlara yönlendiriliyor ve tedavi süreçleri takip ediliyor.

Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti

Bu hafta Bahçesaray ilçesinde yapılan taramalarda, ekipler Mobil Kanser Tarama aracını Bahçesaray Devlet Hastanesi önüne park etti. Ayrıca, ilçenin en uzak bölgelerine giderek kadınlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiler. Kadınları bilgilendirip ikna eden ekipler, test için gelenleri minibüslerle araçlara götürdü ve tarama işlemlerini tamamladıktan sonra evlerine geri bıraktı.

Elmayaka Mahallesi'nde yaşayan Adile Çiçek, bu hizmetin önemini vurguladı ve annesinin meme kanseri teşhisi aldığını belirtti. Çiçek, "Van'da yaşıyorum ve annem için köye geldim. Ekipler köy köy dolaşıyor ve erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu anlatıyorlar. Herkesi test yaptırmaları konusunda uyardım ama annemi ikna edemedim. Belirtileri olmasına rağmen başka nedenlere bağladı. Sonuçlar ne yazık ki temiz çıkmadı" şeklinde konuştu.

Bahçesaray Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Uğur Göç ise, "Mamografi aracımız ile kadınlara meme kanseri taraması yapıyoruz. Meme kanseri en sık görülen kanser türü ve erken teşhis şansı yüksek. Araçlarımızla en uzak bölgelerdeki kadınları alıp taramalarını yapıyor ve tekrar evlerine bırakıyoruz. Ev ev dolaşarak bilgilendirme ve ikna çalışmaları yapıyoruz çünkü erken teşhis hayat kurtarır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA