Raporda, şirketin karbonsuzlaşma hedefleri doğrultusunda enerji verimliliği, su ve atık yönetimi, plastik azaltımı ve sürdürülebilir ambalaj konularındaki çabaları ön plana çıkıyor. Çankırı Çerkeş’te et tesisi olarak kurulan Aytaç Gıda, 2013 yılında Yıldız Holding bünyesine katıldı. 2023 yılına ait sürdürülebilirlik raporunda, Aytaç Gıda’nın çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki performansı ile gelecekteki hedefleri detaylı olarak paylaşıldı. Şirket, sürdürülebilirlik çalışmalarını Yıldız Holding’in ‘İsrafsız Şirket’ iş modeli çerçevesinde yürütüyor ve bu raporda, ‘Doğanın Geleceği için Çalışmak’, ‘Paydaşlarla Güçlenmek’, ‘Geleceğe İlham Vermek’ başlıkları altında sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarına yer veriliyor.

Yeşil Dönüşüm Yatırımlarıyla Enerji ve Karbon Azaltımı

Yıldız Holding’in 2050 yılında net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, Aytaç Gıda enerji verimliliğine yönelik projeler gerçekleştirerek enerji tüketimi ve karbon emisyonlarını yüzde 15 oranında azaltmayı başardı. Ayrıca, fabrikanın elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamak üzere 6 megawatt peak kapasiteli güneş enerjisi santrali kurulması planlanıyor.

Atık Yönetiminde Başarı

Aytaç Gıda, 2022 yılından bu yana ‘Sıfır Atık’ belgesine sahip olup, döngüsel ekonomi ilkeleri doğrultusunda atıklarının yüzde 100’ünü geri dönüştürerek ekonomiye kazandırdı. Şirket, ‘İsrafsız Şirket’ iş modeli kapsamında bu alandaki iyi uygulamalarını sürdürüyor.

Sürdürülebilir Ambalaj Çalışmaları

Ebru U.'nun Suç Kronolojisi Ebru U.'nun Suç Kronolojisi

Şirket, ambalajlardaki plastik miktarını azaltma hedefi doğrultusunda sürdürülebilir ambalaj çalışmalarını yürütüyor. 2023 yılında bu projeler sayesinde 27,4 ton plastik azaltımı sağlandı. Aytaç Gıda, geniş ürün yelpazesiyle pazardaki güçlü konumunu korurken, müşteri memnuniyetini artıran uygulamalara ve yenilikçi ürün geliştirme süreçlerine devam ediyor.

Erhan Çetin: "Sürdürülebilirlik Performansımızı İleriye Taşıyacağız"

Aytaç Gıda’nın sürdürülebilirlik raporunu yayınlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Aytaç CEO’su Erhan Çetin, "Aytaç olarak sektördeki öncülüğümüzü sürdürürken, süreçlerimizi sürdürülebilirlik perspektifiyle yeniden tasarlıyoruz. Karbonsuzlaşma hedefimiz doğrultusunda yeşil dönüşüm yatırımlarımıza devam ediyor ve enerji verimliliği uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Sadece çevresel konulara odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda yüzde 99 yerel tedarikçi oranımızla yerel kalkınmayı destekliyoruz. Gelecek dönemde, sürdürülebilirlik performansımızı daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz ve yüksek kalite standartlarına sahip yenilikçi ürünler geliştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: DHA