İlgili rapor, sanıkların cezai sorumluluğunun tam olduğunu belirtti.

Olay, Kurban Bayramı'nın ilk günü olan 16 Haziran'da saat 11.30 sıralarında Kocasinan ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda yaşandı. Yaşar Kılıçkaya ve Zeynep Abdullah, Atatürk Anıtı'na balta ile saldırarak anıta toplamda 13 darbe indirdiler. Olay yerine intikal eden polis ekipleri, sanıkları gözaltına aldı. Yapılan incelemeler sonrasında anıtta ciddi hasar tespit edildi.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde, sanıklar hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan 1 yıldan 3 yıl kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İlk duruşma temmuz ayında Kayseri 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi.

Savunmalar ve Psikolojik Durum

Duruşmada savunma yapan Yaşar Kılıçkaya, iddianamede geçen 'Bugün putları yıkma bayramı' ve 'Bu demirden adama neden tapıyorsunuz' şeklindeki ifadeleri kullanmadığını belirtti. Kılıçkaya, Atatürk'ün şahsına yönelik hakaret içeren bir dil kullanmadığını, eyleminin Allah’a iman etmeyen her şeye karşı bir protesto olduğunu savundu. Kılıçkaya, herhangi bir örgütten talimat almadıklarını, sadece kendi içsel inançları doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.

Zeynep Abdullah ise dayısının 'mesih' olduğuna inandığını ifade ederek, eylemlerinin sadece Allah'ın sıfatlarının insanlara yüklenemeyeceğini belirtme amacı taşıdığını öne sürdü. Abdullah, kutsal kitaplardan aldığı ilhamla, dayısının eylemine katıldığını ve kendisinin de herhangi bir psikolojik tedavi görmediğini belirtti.

McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması

Rapor ve Duruşma

Mahkeme, sanıkların cezai ehliyetinin tespit edilmesi amacıyla Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmesine karar verdi. Hastane tarafından hazırlanan raporda, sanıkların cezai sorumluluğunun tam olduğu belirtildi. Üçüncü duruşma 10 Eylül'de yapılacak.

Kaynak: DHA