GÜNDEM

Artvin Valiliği: Cerattepe’deki Altın Madenciliği Faaliyetleri Durduruldu

Artvin Valiliği, Cerattepe’deki altın madenciliği faaliyetlerinin durdurulduğunu duyurdu.

Abone Ol

Bu karar, Rize İdare Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına uyarak, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu’ raporunu iptal etmesinin ardından alındı.

Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında verilen ‘ÇED olumlu’ raporunda hak ihlali olduğu yönünde karar vermişti. Bu kararın ardından, Rize İdare Mahkemesi, 11 Temmuz 2024 tarihinde ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti. Artvin Valiliği, bu karar doğrultusunda Cerattepe’deki altın madenciliği faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, "Artvin ili, Taşlıca köyü Cerattepe mevkisinde Eti Bakır Cerattepe İşletmesi tarafından işletilen 'Cerattepe Bakır Madeni, Kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı' projesine ait 'ÇED Olumlu Kararı' Rize İdare Mahkemesi tarafından 11 Temmuz 2024 tarihinde iptal edilmiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bildirilen karara göre, işletmeye Rize İdare Mahkemesi'nin iptal kararına uyması, proje alanında ve kapsamındaki üretime yönelik faaliyetlere son verilmesi gerektiği, aksi takdirde yasal işlem başlatılacağı belirtilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Artvin Valiliği’nin 20 Ağustos 2024 tarihli yazısında, 21 Ağustos 2024 tarihinde yapılan denetimde, üretime yönelik herhangi bir faaliyetin bulunmadığı ve durumun tutanak altına alındığı belirtilmiştir. Ayrıca, madencilik faaliyetinin durdurulması hakkında bilgi isteyen Sivil Toplum Kuruluşlarına da bilgi verilmiştir.