Ancak, tarım sektörünün ihracattaki payı geçen yıla göre yüzde 2 azalarak yüzde 55 oldu.

Çandır, ağustos ayında tarım sektörünün toplam ihracat içindeki payının 85,8 milyon dolar ile yüzde 49 olduğunu belirtti. Bu dönemde yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 18,8 artışla 43,2 milyon dolara yükseldiğini, süs bitkileri ve mamulleri ihracatının ise yüzde 13,9 azalarak 2,7 milyon dolara düştüğünü ifade etti.

Sekiz Aylık İhracat Rakamları

Sekiz aylık verilerde Antalya'nın ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artarak 1 milyar 441 milyon dolara ulaştığını belirten Çandır, bu sürede tarım sektörünün toplam ihracat içindeki payının 788 milyon dolar ile yüzde 55 olduğunu belirtti. Tarım sektörü içindeki alt kalemlerin performansı hakkında da bilgi veren Çandır, yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 8,2 azaldığını, süs bitkileri ve mamullerinin ise yüzde 2,2 arttığını aktardı.

Tarım Sektöründe Küçülme

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı

Antalya'nın ihracatında yıllardır ilk sırada yer alan tarım sektörünün bu yıl küçülme yaşadığını belirten Çandır, sekiz aylık dönemde yaş meyve ve sebze ihracatının Türkiye genelinde yüzde 4,3 artarken, Antalya'da yüzde 8,2 küçüldüğüne dikkat çekti. Süs bitkileri ve mamullerinin ihracatının Türkiye'de yüzde 1,9 azalmasına karşın Antalya'da yüzde 2,2 arttığını ve toplam tarım ve gıda ihracatının Türkiye'de yüzde 4,5 artarken, Antalya'da yüzde 1,6 azaldığını söyledi. Sanayi ve maden ihracatında ise Antalya'nın Türkiye genelinden daha iyi performans gösterdiğini vurguladı.

Çandır, "Üretici, tüccar ve ihracatçılarımıza emekleri için teşekkür ediyor, 2024 yılının geri kalanında tarım sektörünün ihracat performansının iyileşmesini umuyoruz," dedi.

Kaynak: DHA