GÜNDEM

Antalya'da Kaçak Rus Okullarına Kapatma ve Para Cezası Kararı

Antalya Konyaaltı`nda faaliyet gösteren iki kaçak Rus okuluna yönelik incelemeler sonucunda kapatma kararı alındı ve idari para cezası uygulandı.

Abone Ol

Bu okullardan biri kapanırken, diğer okul için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ayrıca, Rus ve Ukraynalılara ait olduğu iddia edilen üç kaçak anaokulu ve kreş için Antalya Valiliği tarafından inceleme başlatıldı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın 2022 Şubat ayında başlamasının ardından Antalya'ya yoğun göç yaşandı. Konyaaltı ilçesinde belirlenen iki kaçak Rus okulu ile ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. DHA'nın haberine göre, 'Oyun evi ve parti organizasyon işletmesi' ruhsatıyla açılan ve apartman giriş katlarında faaliyet gösteren bu okulların yanı sıra, Rus ve Ukraynalılara ait üç kaçak kreş ve anaokulu daha tespit edildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı ilk incelemelerde, 'Rus Okulu' adı altında faaliyet gösteren sözde eğitim kurumlarının resmi kayıt veya izinlerinin bulunmadığı belirlendi. DHA'nın haberinin ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan incelemeler sonucunda, Türk kurs merkezi bünyesinde kaçak olarak faaliyet gösteren bir 'Rus okulu' kapatıldı ve idari para cezası uygulandı.

İkinci kaçak okul hakkında yapılan açıklamada, Konyaaltı ilçesi Uluç Mahallesindeki Covorking Kids Katyusha Çocuk Oyun ve Aktivite Geliştirme Merkezi'nin izinsiz eğitim faaliyeti yürüttüğü belirtildi. Bu okul için brüt asgari ücretin yirmi katı (400 bin 40 TL) idari para cezası uygulandı ve kurumun kapatılması uygun görüldü.

Ancak, bu okulun kapatılmasıyla ilgili Antalya 4. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu karara itirazda bulundu.

Öte yandan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi'nden meclis üyesi ve Özel Okullar Platformu sözcüsü Kenan Çelik tarafından gündeme getirilen üç kaçak anaokulu ve kreş ile ilgili de ayrı bir inceleme başlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Ulusal ve yerel basında çıkan haberlerde belirtilen iki kaçak Rus okulu dışında, Ukrayna ve Ruslara ait oyun evi adı altında üç kaçak anaokulu ve kreş haberleri ile ilgili Antalya Valiliği'ne bağlı İlçe İzleme ve Koordinasyon Komisyonunca işlem başlatılmış olup, iddianın doğruluğu tespit edilirse 5580 sayılı Kanun ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır" denildi.