Bu uygulama, pazarcıların yüksek sesle satış yapmalarının yasaklandığı ve müşteri güveninin artırılmasının hedeflendiği bir dönemden sonra hayata geçirildi. Satın alınan ürünlerin belirtilen gramajdan düşük olması durumunda ise esnafa 2 bin 50 lira ceza kesiliyor.

Antalya’daki pazarlarda, pazarcıların "Domatese gel", "Sulu limon", "Kesmece karpuz" gibi yüksek sesle satış yapmalarının yasaklanmasının ardından, zabıta ekipleri denetimlerini sıkılaştırdı. Esnafın insanları rahatsız edici şekilde bağırarak satış yapmasını engellemek için zabıta, belirli saatlerde anonslar yaparak uyarılarda bulunuyor ve tezgahlar arasında gezerek etiket, fiyatlandırma, tartı ve ürün gramajı konularında kontroller yapıyor.

Konyaaltı ilçesindeki pazarlara kurulan tartı, alışveriş yapan vatandaşların ürünlerinin gramajını kontrol etmelerine imkan tanıyor. Alışveriş sonrası şüphe duyan kişiler, pazara girişteki tartıda ürünlerini tartarak doğruluğunu kontrol edebiliyor. Belirtilen gramajdan eksik olan ürünler hakkında zabıtaya şikayette bulunulabiliyor ve şikayetler sonrası esnafa ceza uygulanıyor.

Zabıta ekipleri, 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu gereğince, pazar kurallarına uymayan esnafa cezai işlem uyguluyor. Ürün gramajının eksik olması durumunda 2 bin 50 lira ceza kesilirken, yüksek sesle satış yapan pazarcılara da bin 295 lira ceza uygulanıyor.

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Aynı kabahatle yıl içerisinde üç ceza alan pazarcılara, 3 hafta tezgah açmama cezası veriliyor. Zabıta ekipleri, etiket bulundurmamak, tezgah sınırına uymamak, rahatsız edici şekilde satış yapmak ve tartıda gramaj eksikliğini gibi konulara dikkat ediyor. Bu yıl ilçede 61 pazarcıya kurallara aykırı davranışlarından dolayı ceza kesildi.

Pazar esnafından Ramazan Kumkale, müşterilerin ürünün gramajından şüphelenmeleri durumunda zabıta ofisi önündeki tartıyı kullanarak kontrol edebildiklerini belirtti. Kumkale, “Müşteriler ürünün gramajı hakkında şüpheye düştüğünde, zabıta odası önündeki tartıda kontrol edebilir. Herhangi bir hata durumunda zabıta ceza kesiyor ve müşteriler güvenli alışveriş yapabiliyor” dedi.

Alışveriş yapan Ali Ergene ise, pazar girişindeki tartıda ürünlerini tartarak gramajların doğru olduğunu kontrol ettiğini ve vicdanının rahat olduğunu ifade etti.

Kaynak: DHA