Kumluca'da sera üreticileri, her 3-4 yılda bir yapılan tapu güncellemeleri yüzünden sınırların değiştiğini ve bu nedenle TARSİM sigortası yapamadıklarını ifade etti. Üreticiler, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini ve mevcut sorunların çözülmesini talep ediyor.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “2024-2025 üretim sezonuna başladık fakat TARSİM sigortasında bazı sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlar bölge müdürlüğü ile ilgili değil, genel müdürlüğün aldığı kararlarla ilgilidir. Bölgedeki üretim genellikle aile işletmeleri şeklindedir ve 150 dönümlük bir alan artık 15 kişiye bölünmüş durumda. Toprağın üzerindeki seralara ve içindeki ürünlere sigorta yaptırmak istiyoruz. Ancak tapu güncellemeleri sırasında sınır kaymaları nedeniyle bu mümkün olmuyor” şeklinde konuştu.

10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı 10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı

Başkan Kökce, tapu sınırlarının kayması yüzünden tarım yapılan alanların bazen yasal sorunlar doğurduğunu ve bu nedenle sigorta işlemlerinin zora girdiğini belirtti. Tapu sınırlarının her güncellemede kayma göstermesi nedeniyle, arazi sahiplerinin bu konuda izin belgesi ile işlem yapılmasını istediklerini vurguladı.

Üretici Mehmet İğneli, “Sınırları birleşik olan seralar iki kişiye ait. Tapu yenilemeleri sırasında sınırlar 10 santimden 50 santime kadar kayabiliyor ve bu durum TARSİM sigortası yaptırmamıza engel oluyor. Tapulara değil, seralarımıza ve ürünlerimize sigorta yapılmasını istiyoruz” dedi.

Bir diğer üretici Orhan Gök ise, tapu sınırlarındaki kaymalar yüzünden TARSİM sigortası yaptıramadıklarını belirterek, sera ve içindeki ürünlere yönelik sigorta talep ettiklerini ifade etti.

Kaynak: DHA