Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi

Etkinlik, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği tarafından, 'Dünya Lenfoma Farkındalık Günü' kapsamında Atatürk Orman Çiftliği Gazi Park'ta gerçekleştirildi.

Etkinlikte, doktorlar ve sağlık çalışanları bisiklet turu yaparken, lenfoma tedavisi gören hastalar ve yakınları da Gazi Park'ta toplandı. Hastanenin başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, lenfomanın erken teşhis edilebilen ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "Bugün 'Lenfoma İçin Pedalla' diyoruz. Amacımız lenfoma hakkında farkındalık oluşturmak. 'Farkında ol, risk alma' mesajını vermek istiyoruz. Lenfoma, önlenebilir hastalıklardan biridir ve obezite, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi gibi risk faktörlerine dikkat edilerek ve düzenli fiziksel aktivite ile önlenebilir" dedi.

Prof. Dr. Altuntaş, lenfoma belirtilerini ise şu şekilde sıraladı: "38 derece ve üzeri ateş, son 6 ayda yüzde 10'un üzerinde kilo kaybı, gece terlemeleri, koltuk altı, boyun ve kasıklarda ele gelen bezeler, halsizlik ve kaşıntı gibi belirtiler varsa doktora başvurulmalıdır. Lenfoma, erken evrede bazı türlerinde yüzde 95'e varan başarı oranı ile tamamen tedavi edilebilir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. 'Farkında ol, risk alma' sloganıyla tedavi sürecinin aksatılmaması gerektiğini vurguluyoruz."

Ayrıca, Prof. Dr. Altuntaş, lenfoma tedavisiyle ilgili yeni yöntemler için klinik araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, hastaları klinik çalışmalara gönüllü olmaları konusunda teşvik etti.

Kaynak: DHA