Bu davada, eski İçişleri Bakanı Mehmet Kemal Ağar, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin ve eski MİT yöneticisi emekli Albay Mehmet Korkut Eken de dahil olmak üzere toplam 16 sanık yargılanmıştı. 

Davanın ilk duruşması 16 Nisan 2014'te görülmüş ve 13 Aralık 2019'da verilen kararda, yargılama sırasında ölen iki sanık hakkındaki dava düşürülmüş, bir diğer sanık "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın dosyası ise ayrılmıştı.  Yargılama sonucunda, 16 sanığın beraatına karar verilmişti. 

Daha sonra dosya, kanun yolu incelemesi için Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne (BAM) gönderilmişti. BAM, 5 Nisan 2021 tarihinde verdiği kararla, ilk derece mahkemesinin beraat kararlarını onamıştı. 

Yargıtay'ın bu kararıyla, "Ankara JITEM" davasında yargılanan 16 sanığın beraat etmeleri kesinleşmiştir. Bu dava, 1990'lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili olup, eski üst düzey yetkililerin de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanması sürecini kapsamaktadır. Yargıtay'ın beraat kararlarını onaması, bu davanın uzun ve tartışmalı sürecinin sonunda, sanıkların suçsuz bulunduğu anlamına gelmektedir.

Ankara JITEM Davasının Arka Planı

"Ankara JITEM" davası, 1990'lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgilidir.  Bu cinayetlerin Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) adlı gizli bir örgüt tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmekteydi. 

Japonya'nın İsrail'in UNIFIL Saldırılarına Kınaması Japonya'nın İsrail'in UNIFIL Saldırılarına Kınaması

JİTEM, Türkiye'de 1980'ler ve 1990'larda faaliyet gösteren, resmi olarak varlığı kabul edilmeyen ancak varlığından şüphe duyulan gizli bir istihbarat örgütüydü. JİTEM'in, Kürt ayrılıkçı örgütlere karşı mücadelede kullanılan gizli bir yapılanma olduğu ve birçok insan hakkı ihlali ile suçlandığı bilinmektedir. 

Bu davanın iddianamesinde, eski İçişleri Bakanı Mehmet Kemal Ağar, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin ve eski MİT yöneticisi emekli Albay Mehmet Korkut Eken gibi üst düzey yetkililerin de aralarında bulunduğu 16 sanık yer almaktaydı. Sanıkların, 19 faili meçhul cinayetin planlanması ve gerçekleştirilmesinde rol oynadıkları iddia edilmişti.

Ancak, yargılama sonucunda tüm sanıkların beraatına karar verilmişti.  Yargıtay'ın da bu kararları onaması, uzun süredir tartışılan "Ankara JITEM" davasının sonucunu kesinleştirmiştir.

Yargıtay, "Ankara JITEM" davasında verilen beraat kararlarını onaylamıştır. Bu dava, 1990'lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili olup, eski üst düzey yetkililer de dahil 16 sanığın yargılandığı bir süreçtir. Yargılama sonucunda tüm sanıkların beraatına karar verilmiş, Yargıtay da bu kararları onamıştır. Böylece, uzun süredir tartışılan "Ankara JITEM" davasının süreci tamamlanmış ve sanıklar suçsuz bulunmuştur.

Kaynak: DHA