İkinci ürün ekecek çiftçilerimiz baklagiller ekmelerini tavsiye ediyorum. Lütfen geleceğimizi yakmayalım” dedi. Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ferhat Kızılgeçi, son zamanlarda artan anız yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Meslek Yüksekokulu'nda açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kızılgeçi, tahılların biçme yüksekliğine bağlı olarak 1 dekar alanda yaklaşık olarak 150-200 kilogram anız oluştuğunu söyledi. 2023 yılında Mardin’de 2,3 milyon dekar alanda buğday ve arpa ekimi yapıldığını, bunun sonucunda en az 345 bin ton anız oluştuğunu belirten Kızılgeçi, "2014 yılı istatistiklerine göre Dünya genelinde yüzde 48 mısır, yüzde 24 çeltik, yüzde 23 buğday ve yüzde 5 şeker kamışı anızı yakılmaktadır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre 2015 -2017 yılları arasında en fazla anız yangını cezası kesilen bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olmuştur. Bölge içerisinde ise Mardin ilinin 3’üncü sırada olduğu görülmektedir. Bölgemizde anızın sorun olmasının başlıca nedeni tahıl sap ve köklerinin karbon/azot oranının yüksek olması, toprakta yeterli nem ve azotun olmaması sıcaklığın çok yüksek olması, toprağın organik madde içeriğinin düşük olması bu kalıntıların ayrışma sürecini olumsuz biçimde etkilemektedir. Özellikle ikinci ürün yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin tarlanın hızlı bir şekilde temizlenmesi, kolay bir şekilde toprak işlemesi yapmak, sonraki yetiştireceği ürün için uygun tohum yatağı hazırlamak, bitkisel hastalık ve zararlılar ile mücadele amacıyla anız yaktıkları görülmektedir. Bu düşünceleri kısa vadede doğru olabilir ancak uzun vadede hem kendilerine hem de çevreye dönüşümü olmayacak zararlar vermektedirler” dedi.

‘AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYE ÜLKELERİNİN ÇOĞUNDA ANIZ YAKILMASI YASAK’

Bakanlar Tunç ve Tekin, 10. Erzurum Günleri'nin Açılışını Gerçekleştirdi Bakanlar Tunç ve Tekin, 10. Erzurum Günleri'nin Açılışını Gerçekleştirdi

Doç. Dr. Kızılgeçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Anız yangınlarını önlemek için bazı ülkelerin aldığı tedbirler bazı ABD eyaletleri, yakma işlemini belirli günler, saatler ve atmosferik koşullarla sınırlandırmak için bir izin sistemi kullanmaktadır; bu şekilde anız yangınlarını yönetebilmiş veya engelleyebilmiştir. Avrupa Birliği'nin üye ülkelerinin çoğunda ise saman ve anız yakılması ise yasaklanmıştır. Ülkemizde de olduğu gibi birçok ülke de ise para cezaları uygulanmaktadır. Anız yakan çiftçilere çağrımız, alternatif ekim yapalım. İkinci ürün ekecek çiftçilerimiz baklagiller ekmelerini tavsiye ediyorum. Lütfen geleceğimizi yakmayalım.” Doç. Dr. Kızılgeçi, ayrıca anız yangınlarının önlenmesi amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri Ve Teknolojileri Fakültesi ve Kızıltepe Meslek Yüksekokulu öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruşları ve tarımla ilgili tüm paydaşların içerisinde yer aldığı bir çalıştay düzenlemeyi düşündüklerini söyledi.

Kaynak: DHA