Tarihi Pontos Bölgesi'nde yer alan ve Hellenistik Dönem'de önemli bir tapınak devleti olan Ameria'nın konumuna dair yeni bir öneri ortaya atıldı. Araştırmacılar, Tokat'ın Erbaa ilçesine bağlı Bağpınar köyü ve Ameria arasındaki olası bağlantıyı incelemeye başladı.

Pontos Bölgesi'ndeki önemli tapınak devletlerinden biri olan Ameria, ay tanrısı Men'e aitti. Ancak Ameria'nın tam lokasyonu yıllardır bilinmiyordu. Strabon'un antik kaynaklardaki tek bilgisi, Ameria'nın Kabeira (Sebasteia) yakınlarında bulunduğuydu.

Son dönemde Bağpınar köyünün eski adı olan Emeri ile Ameria arasındaki fonetik benzerlik dikkat çekti. Bağpınar köyünden elde edilen arkeolojik ve epigrafik verilerin incelenmesi, Ameria'nın lokasyonu konusunda yeni bir öneri getirme potansiyeline sahip.

Erbaa'da Bugün (07.09.2024) Vefat Edenler Erbaa'da Bugün (07.09.2024) Vefat Edenler

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Tekin, "Bağpınar köyündeki bulgular, Ameria'nın burada olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Ancak kanıtların daha derinlemesine incelenmesi gerekiyor. Ameria'nın tam lokasyonunu belirlemek için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Araştırmacılar, Bağpınar köyünde yürüttükleri kazı ve incelemeler sonucunda elde edilen verileri detaylı bir şekilde analiz ederek, Ameria'nın konumu hakkında yeni bulgular ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bulguların paylaşılmasıyla, Pontos Bölgesi'nin önemli tapınak devletlerinden biri olan Ameria'nın kesin lokasyonu belirlenebilecek.

Muhabir: Hüsamettin akçay